ανατυπωση απο ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση του ΑΠΘ, επέλεξε συστηματικά να αποσιωπήσει τις κινητοποιήσεις και μεθοδευμένα να αποφεύγει την οποιαδήποτε τοποθέτηση γύρω από τα αιτήματα αυτών. Στην τελευταία Σύγκλητο (στην οποία δεν προσκλήθηκαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών και κάποιοι καθηγητές) στις 27/3 έσπασε τη σιωπή της αρνούμενη παρ όλ’ αυτά κάθε ευθύνη για το ζήτημα των εργολαβιών και επιλέγοντας να μετατοπίσει τη συζήτηση αλλού. Πιο συγκεκριμένα η Σύγκλητος ισχυρίστηκε ότι με την κατάληψη έχει παραλύσει η διοικητική και οικονομική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Στην πραγματικότητα από την Πέμπτη 26/3 η κατάληψη της Πρυτανείας είχε ανακοινώσει στις πρυτανικές αρχές και, με ανακοίνωσή της έξω από την πρυτανεία, στους φοιτητές ότι θα λειτουργήσουν κανονικά οι γραμματείες των τμημάτων και η οικονομική υπηρεσία για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Η απάντηση του πρύτανη ήταν ότι όχι μόνο δε θα επιτρέψει σε αυτές τις γραμματείες να λειτουργήσουν, αλλά ότι θα κλείσει όλες τις γραμματείες του Α.Π.Θ. αποσκοπώντας στο να στρέψει το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στον αγώνα μας. Για τα προβλήματα που τυχόν θα δημιουργηθούν, λοιπόν, αν ευθύνεται πραγματικά κάποιος είναι η ίδια η διοίκηση του Α.Π.Θ. Επιπλέον, ισχυριζόμενος ότι το άσυλο καταργείται από τους «καταληψίες», κάλεσε σε κίνηση ανακατάληψης της πρυτανείας από την πανεπιστημιακή «κοινότητα» και απείλησε με επέμβαση της αστυνομίας μέσα στο χώρο του ασύλου έτσι ώστε να «σπάσει» η κατάληψη σε μια προσπάθεια απαξίωσης και ποινικοποίησης των συλλογικών οργάνων, των αποφάσεων και των πρακτικών τους.
Το πανεπιστήμιο όμως για εμάς δεν μπορεί να αποτελεί άσυλο για τις εργολαβίες και τις επιχειρήσεις ( ούτε για τα ερευνητικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, το σκάνδαλο με το πετρέλαιο) , αλλά πραγματικό άσυλο των λαϊκών διεκδικήσεων και των κοινωνικών αγώνων.

Ειδικά στην περίπτωση του Α.Π.Θ., το αυτοδιοίκητο (δηλαδή η διοικητική και οικονομική του αυτοτέλεια) διασφαλίζει ότι το πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να καταργήσει τις εργολαβίες και να προσλάβει μόνιμο προσωπικό. Παράδειγμα αποτελεί η κατάργηση των εργολαβιών με πρωτοβουλία του πρύτανη στο πανεπιστήμιο Αιγαίου που αν και δεν ταυτίζεται με το αίτημα μας για καθεστώς μόνιμης και σταθερής δουλειάς για τους εργαζόμενους με εργοδότη το ίδιο το πανεπιστήμιο (και στην ουσία το δημόσιο) αποδεικνύει τη δυνατότητα της διοίκησης του Α.Π.Θ. να πάρει πρωτοβουλίες. Καλούμε τις αρχές του Α.Π.Θ. να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινήσουν όλες τις αναγκαίες διαδικασίες με στόχο την κατάργηση των εργολαβιών και την πρόσληψη όλων των εργαζομένων σε καθεστώς μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης στοχοποιώντας το άσυλο και ποινικοποιώντας τους συλλογικούς αγώνες και τις πρακτικές τους όπως είναι αυτή της κατάληψης. Καλούμε όλους τους συλλογικούς φορείς του πανεπιστημίου, φοιτητικούς συλλόγους, το σύλλογο διδασκόντων, το σωματείο των εργαζομένων αλλά και συλλόγους και σωματεία της πόλης και του νομού Θεσσαλονίκης κάθε φοιτητή, νεολαίο και εργαζόμενο σε :
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΤΡΙΤΗ 31/3 10:00 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ
Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ενάντια στο νέο εργασιακό μεσαίωνα στις 2/4 με
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 9:30 ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΣ:
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ & ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΕΚΟΠ)
Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζόμενων και των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη για την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εργολαβιών στο ΑΠΘ.
Καταγγέλλουμε τη στάση της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. που αντί να πάρει θέση και να δεσμευτεί για την κατάργηση του καθεστώτος των εργολαβιών μιλάει για δήθεν «παρακώλυση της λειτουργίας του Ιδρύματος» από την κινητοποίηση των συλλόγων φοιτητών και των σωματείων εργαζομένων και με τρόπο αυταρχικό ανοίγει ζήτημα πανεπιστημιακού ασύλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου