3/3/09

Όταν οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν τους δολοφόνους της Λατινικής Αμερικής(ARURO +2VIDEOS)Αποστολή με email

Η κυβέρνηση Ομπάμα πρόσφατα ανακοίνωσε την αποστολή 17.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, εν μέρει για να «κλείσει στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών». Όμως την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, εντείνονται οι εκστρατείες που της ζητούν να κλείσει ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών που βρίσκεται στην ίδια την επικράτειά της. Πρόκειται για τη διαβόητη School of the Americas - ίσως τη χειρότερη «βιομηχανία» παραγωγής δολοφόνων του πλανήτη, απ’ την οποία έχουν αποφοιτήσει οι περισσότεροι δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής.

Οι 63.000 "μαθητές" που πέρασαν από τις αίθουσες της διαβόητης Σχολής της Νοτίου Αμερικής (School of the Americas) στη διάρκεια των 54 χρόνων λειτουργίας της, είχαν μάθει, μεταξύ άλλων, πως να βασανίζουν, να βιάζουν και να εκτελούν αντιπάλους του καθεστώτος τους, πως να οργανώνουν παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου και κυρίως πως να ανατρέπουν κάθε κυβέρνηση που δεν υπάκουε στις προσταγές της Ουάσινγκτον.

Ορισμένοι από τους πιο αιμοσταγείς δικτάτορες της ιστορίας, όπως ο Πινοσέτ της Χιλής έστελναν στη SOA χιλιάδες στρατιώτες, οι οποίοι, επιστρέφοντας, θα στελέχωναν τις επίλεκτες δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Άλλοι, όπως ο Μανουέλ Νοριέγκα του Παναμά, είχαν αποφοιτήσει και οι ίδιοι από τα θρανία της. Οσοι υπηρετούσαν με «αυτοθυσία» τις κυβερνήσεις ανδρεικέλων που έστηναν οι ΗΠΑ, είχαν την τιμή να παρασημοφορηθούν από τους εκπαιδευτές τους και δουν την φωτογραφία τους αναρτημένη σε μια συγκεκριμένη αίθουσα της σχολής- στο περίφημο Hall of Fame.

Η απόφαση, λοιπόν, της αμερικανικής κυβέρνησης το Δεκέμβριο του 2000 να κλείσει τη σχολή θα έπρεπε να αποτελεί μια πραγματική ανακούφιση για τους λαούς της Νοτίου Αμερικής. Δυστυχώς, πριν καλά καλά προλάβουν να κατεβάσουν τις φωτογραφίες των επίλεκτων αποφοίτων, το αμερικανικό Πεντάγωνο ετοίμαζε τον αντικαταστάτη της. H νέα σχολή, που ακούει στο (πολιτικώς ορθότερο) όνομα, Ινστιτούτο για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια του Δυτικού Ημισφαιρίου, και τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του 2001, δημιουργήθηκε λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα από την παλιά. Τυπικά, όπως συνέβαινε και με τη SOA, στόχος της ήταν «η ενίσχυση της συνεργασίας για την ειρήνη στις χώρες της Λατινικής Αμερικής», ουσιαστικά, όμως, οι επίλεκτοι μαθητές προετοιμάζονταν να πνίξουν στο αίμα κάθε φωνή αντίδρασης - είτε πρόκειται για τους μαρξιστές αντάρτες της Κολομβίας, τους Ζαπατίστας και τα άλλα κινήματα ιθαγενών του Μεξικού ή τους υποστηρικτές του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.Δείτε: το Α΄μέρος του ρεπορτάζ του Real News Network για την εκστρατεία ενάντια στη School of the AmericasΜισός αιώνας φρίκης

Η ίδια η SOA, που αρχικά ονομάζονταν Αμερικανικό Κέντρο Εκπαίδευσης της Καραϊβικής, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1946 στον Παναμά. Ο πρώτος που φάνηκε, πάντως, να καταλαβαίνει την πραγματική συνεισφορά της για τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον ήταν ο «ειρηνιστής» πρόεδρος Τζον Κένεντι που το 1963 την μετονόμασε σε SOA και αποφάσισε να την χρησιμοποιήσει «στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου». Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σήμαινε ότι το Πεντάγωνο αναζητούσε ένα μέσο για να καταστείλει τα απελευθερωτικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής προστατεύοντας τα συμφέροντα αμερικανικών πολυεθνικών που ζητούσαν άμεση ανατροπή των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Πόσο συμπτωματικό μπορεί να θεωρηθεί ότι ένα από τα σημαντικότερα "ανδραγαθήματα" των αποφοίτων της SOA θεωρείται η ανατροπή και δολοφονία του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή, ο οποίος έκανε το «τραγικό λάθος» να εθνικοποιήσει τα ορυχεία χαλκού της αμερικανικής πολυεθνικής ΙΤΤ. Εξίσου εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της SOA στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι «απόφοιτοι» ευθύνονται για τη σφαγή τουλάχιστον 2.600 ιθαγενών, αλλά και στη Νικαράγουα όπου τουλάχιστον 4.000 μέλη της εθνικής φρουράς του στρατηγού Αναστάσιο Σομόζα εκπαιδεύτηκαν για να αποτελέσουν τους περίφημους Κόντρας.
Η περίπτωση τον Κόντρας, που συνέχισαν τις δολοφονίες, τους βιασμούς και τις δολιοφθορές ακόμη και μετά την θριαμβευτική νίκη των Σαντινίστας, έφερε στο φως μια ακόμη σκοτεινή πτυχή τις SOA. Τα λεγόμενα εγχειρίδια βασανιστηρίων.

Σφαγές με οδηγίες χρήσης


Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες των εκπαιδευτών της SOA δεν ήταν δυνατό να μεταβούν σε αμερικανικό έδαφος όλοι οι "εν δυνάμει δολοφόνοι" της Λατινικής Αμερικής. Για το λόγο αυτό, οι επιτελείς της σχολής ετοίμασαν τα επτά διαβόητα εγχειρίδια βασανιστηρίων που μοιράζονταν κατά χιλιάδες στους επίδοξους ανακριτές κάθε λατινοαμερικάνικης χούντας. Τα εγχειρίδια, που δόθηκαν λογοκριμένα στη δημοσιότητα το 1992, αποτελούσαν ένα απάνθισμα όλων των φρικιαστικών βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει ανθρωπιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ, στα «βιβλία του θανάτου» περιγράφεται πως μπορείς να διατηρείς στη ζωή τα θύματα από ηλεκτροσόκ αλλά και διάφορες τεχνικές σωματικής και ψυχολογικής βίας. Με τον όρο «neutralize» (που αντικατέστησε το λιγότερο εύηχο «eliminate») οι ανακριτές καλούνται να εκτελούν, αν χρειαστεί, τους κρατούμενους, ενώ προτείνεται ακόμη η χρήση ορού της αλήθειας. Για όσους συνεργάζονται προτείνεται η προσφορά χρημάτων ενώ το ποσό αυξάνεται για όσους καταδώσουν ή ακόμη καλύτερα εκτελέσουν κάποιον αντάρτη.

Οπως, απέδειξε με μελέτη του ο Αμερικάνος ερευνητής Μάικλ Μακλίντοκ, οι τεχνικές που έχουν ενσταλάξει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι Αμερικάνοι εκπαιδευτές και σύμβουλοι, έχουν τις ρίζες τους σε μεθόδους και αρχές που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Σήμερα, τουλάχιστον 10.000 μαθητές της SOA συμμετέχουν στον ακήρυχτο πόλεμο εναντίον των μαρξιστών ανταρτών του FARC στην Κολομβία (με πρόσχημα πλέον τη μάχη κατά των ναρκωτικών) ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να δουν τους αριστούχους της σχολής να αναλαμβάνουν τον έλεγχο και στη Βενεζουέλα (την υπ' αριθμόν ένα πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο εκτός Περσικού Κόλπου).Δείτε: το B΄μέρος του ρεπορτάζ του Real News Network για την εκστρατεία ενάντια στη School of the AmericasΟι "αριστούχοι" της SOA

Μανουέλ Νοριέγκα

Παναμάς

Ίσως ο διαπρεπέστερος μαθητής της σχολής και πράκτορας της CIA κατέλαβε δικτατορικά την εξουσία στον Παναμά το 1983. Ένα χρόνο αργότερα και αφού έχει δολοφονήσει ή φυλακίσει τους σημαντικότερους πολιτικούς αντιπάλους του, πραγματοποίησε εκλογές βίας και νοθείας (σύμφωνα, μάλιστα, με τον Νόαμ Τσόμσκι δέχτηκε συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ρόναλντ Ρέιγκαν… 7 ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων).
Όταν, όμως θα παύσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον, απάγεται από Αμερικανούς στρατιώτες, κατά την επέμβαση του Παναμά, και καταδικάζεται από αμερικανικό δικαστήριο σε 40 χρόνια φυλάκισης.
Ο προκάτοχός του, δικτάτορας Ομάρ Τορίγιος, ήταν επίσης μαθητής της SOA

Στρατηγός Ούγκο Μπανζέρ Σοάρες
Βολιβία

Ο αιμοσταγής δικτάτορας που κατέλαβε την εξουσία της Βολιβίας από το 1971 έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις δεκάδες δολοφονίες συνδικαλιστών και πολιτικών του αντιπάλων αλλά και τη φυγάδευση ναζιστών στρατιωτικών. Ο Σοάρεs τιμήθηκε για τα "ανδραγαθήματά" του από τη SOA το 1988.

Στρατηγός Ερνέστο Μπαέζα Μιτζάελσεν
Χιλή

Ο συντονιστής του αιματηρού πραξικοπήματος που οδήγησε στην ανατροπή και δολοφονία του Σαλβαντόρ Αλιέντε και την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Πινοσέτ. Έχοντας υπό τις διαταγές του χιλιάδες στρατιώτες που είχαν εκπαιδευτεί σε αμερικανικές στρατιωτικές σχολές, την άμεση υποστήριξη της CIA και την "ηθική" στήριξη αμερικανικών κολοσσών όπως η IT&T, προχώρησε σε εκατοντάδες εκτελέσεις και βασανισμούς αριστερών υποστηρικτών του Αλιέντε.

Στρατηγός Ρομπέρτο Βιόλα
Στρατηγός Λεοπόλντο Γκαλντιέρι

Αργεντινή

Δυο από τους καλύτερους μαθητές της SOA κυβέρνησαν δικτατορικά την Αργεντινή από το 1981. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους οργάνωσαν και εκτέλεσαν τον λεγόμενο "Dirty Little War" της Αργεντινής, ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα συλλήψεων, βασανιστηρίων και εκτελέσεων που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων.

Χοσέ Εφρέν Μοντ
Γουατεμάλα

Κατά τη διάρκεια της αυταρχικής διακυβέρνησής του σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 2.600 γηγενείς και Ινδιάνοι σε διάστημα λίγων μόλις μηνών


ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ
TVXS

2 σχόλια: