2/3/09

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΟΥΙΝΕΑ -ΜΠΙΣΑΟΥ

Στρατιωτικοί σκότωσαν τον πρόεδρο της Γουινέα-Μπισάου

Οι στρατιωτικοί σκότωσαν τον πρόεδρο της Γουινέα-Μπισάου Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα, μετά την βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας, ανακοίνωσε ο Ζαμούρα Ιντούτα, εκπρόσωπος του στρατού. Ο πρόεδρος Βιέιρα σκοτώθηκε την στιγμή που εγκατέλειπε την οικία του από στρατιωτικούς που πρόσκεινται στον στρατηγό Ταγκμέ Να Ουαϊέ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ηταν ένας από αυτούς που ευθύνονται για το θάνατο του Ταγκμέ, πρόσθεσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος. Ο Ταγκμέ Να Ουαϊέ τραυματίστηκε θανάσιμα όταν εξερράγη βόμβα στο αρχηγείο του ΓΕΣ.

Ο πρόεδρος της Γουινέας-Μπισάου σκοτώθηκε από στρατιωτικούς οι οποίοι επιτέθηκαν στην κατοικία του, ανακοίνωσε πορτογαλική διπλωματική πηγή. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την προεδρία της Γουινέας-Μπισάου, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Αφρικανική Ενωση

Η Αφρικανική Ενωση κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες της Γουινέα-Μπισάου να συνταχθούν με τις νόμιμες αρχές της δυτικοαφρικανικής χώρας μετά τη δολοφονία του προέδρου και του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας.

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Αφρικανικής Ενωσης, Ζαν Πινγκ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η δολοφονία του προέδρου, Ζοάο Μπερνάρντο Νίνο Βιέιρα, και του επικεφαλής του γενικού επιτελείου του στρατού, στρατηγού Μπατίστα Τάγκμε Να Βάϊ, μια ημέρα νωρίτερα, ήταν στυγερές και δειλές επιθέσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης έχει ξεκινήσει τις επαφές με τους τοπικούς ηγέτες με θέμα την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης. Επίσης συσκέψεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την επείγουσα σύγκλιση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφαλείας με σκοπό την αξιολόγηση της κατάστασης και την λήψη των κατάλληλων μέτρων, αναφέρει η ανακοίνωση.


ανατυπωση απο

flash gr

1 σχόλιο: