16/3/09

Κοινωνική αναταραχή περιμένει το Κρεμλίνο

ΜΟΣΧΑ, ΜΑΡΤΙΟΣ. Σειρά αναλύσεων και δημοσιευμάτων στη Ρωσία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα το τελευταίο εξάμηνο στους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων, απειλώντας τόσο τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ όσο και τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Προειδοποιήσεις για το ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών, οι οποίες αρχικά περιορίζονταν σε μικρής κυκλοφορίας εφημερίδες της αντιπολίτευσης από φιλελεύθερους σχολιαστές, τώρα ολοένα πιο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους και σε έντυπα ευρείας κυκλοφορίας. Ακόμη και κύκλοι του Κρεμλίνου εμφανίζονται απαισιόδοξοι.

Οπως αναφέρουν οι «Financial Τimes», σύμβουλος της κυβέρνησης έγραψε πρόσφατα σε ρωσική εφημερίδα ότι η οικονομική κρίση μπορεί να απειλήσει το ηγετικό δίδυμο της χώρας αν οι ολιγάρχες υποδαυλίσουν και χρηματοδοτήσουν έναν κοινωνικό ξεσηκωμό. «Η μετάβαση της (οικονομικής) κρίσης στην πολιτική αρένα έχει ήδη ξεκινήσει» έγραψε ο Γκλεμπ Παβλόφσκι στην εφημερίδα «Μoskovski Κomsomolets». «Οι πηγές των κοινωνικών αναταραχών πρέπει να αναζητηθούν στους διαδρόμους της εξουσίας» πρόσθεσε ο κ. Παβλόφκσι, προειδοποιώντας για πιθανή επανάληψη των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας του 1991 που συνέβαλαν στην πτώση της Σοβιετικής Ενωσης ή της Πορτοκαλί Επανάστασης στην Ουκρανία το 2004.

Η οικονομική κρίση που πλήττει τη Ρωσία ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ύφεσης, καθώς και η μείωση της τιμής του πετρελαίου, του βασικότερου προϊόντος εξαγωγής της χώρας, έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη κοινωνικο-οικονομική αποδιοργάνωση από το 1998. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Ρώσοι είναι άνεργοι, τους τελευταίους έξι μήνες το ρούβλι έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του και οι προβλέψεις για πτώση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 2,2% αυτόν τον χρόνο είναι τουλάχιστον αισιόδοξες. Ο Αλεξέι Λέβινσον του Κέντρου Levada ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν διαβλέπω πιθανότητες για ξέσπασμα σοβαρών αναταραχών; Είναι πολύ επικίνδυνο να πω όχι,επειδή πολλοί άνθρωποι λένε δημόσια ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί...Αλλά στην πραγματικότητα δεν νομίζω». Οι υποθέσεις γύρω από το πολιτικό μέλλον της Ρωσίας επηρεάζουν και τις σχέσεις του προέδρου με τον κ. Πούτιν, αρχηγό του ρωσικού κράτους από το 2000 ως τον περασμένο χρόνο. Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι ο κ. Πούτιν, ο οποίος δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη θητεία εξαιτίας συνταγματικών περιορισμών, θα αναλάβει μελλοντικά και πάλι τα ηνία της χώρας. Ωστόσο το γεγονός ότι ακόμη και το μέλλον του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας είναι αβέβαιο, δημιουργεί τριγμούς στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. «Για πρώτη φορά τίθεται το ερώτημα μήπως ο Πούτιν πρέπει να αποχωρήσει έτσι ώστε να μην τους τραβήξει όλους κάτω μαζί του» σημείωσε ο Βλαντίμιρ Μιλόφ, πρώην υπουργός Ενέργειας και αρχηγός της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης «Αλληλεγγύη».

Σύννεφα στις σχέσεις Μεντβέντεφ - Πούτιν
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ αναλυτές και παρατηρητές της πολιτικής ζωής της Ρωσίας επισημαίνουν ότι οι διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών επιδεινώνουν τις σχέσεις του Ντίτρι Μεντβέντεφ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν , καθώς αμφότεροι προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Παρ΄ ότι οι δυο τους είναι στενοί φίλοι που ξεκίνησαν την πολιτική τους καριέρα ταυτόχρονα από την Αγία Πετρούπολη, εικάζεται ότι ο κ.Μεντβέντεφ ενδέχεται να βρεθεί στην ηγεσία της «Δίκαιης Ρωσίας», ενός κόμματος που αν και απολαμβάνει την έγκριση του Κρεμλίνου, στις εκλογές ανταγωνίζεται την «Ενωμένη Ρωσία» του κ.Πούτιν.Η Μάσα Λίπμαν του Κέντρου Κάρνετζι στη Μόσχα είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν διαθέτει ακόμη αρκετή εκλογική δύναμη ώστε να σκεφθεί να τα βάλει με τον κ.Πούτιν και ότι η σχέση μεταξύ τους είναι ετεροβαρής υπέρ του δεύτερου.

ΒΗΜΑ ΟΝ LINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου