27/3/09

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΗΝ ΠΙΟ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΣΥΣΣΙΤΙΟ, ΡΟΥΧΑ Ή ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οδός ανέχειας, αριθμός μηδέν...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν οικονομική βοήθεια, τρόφιμα και ρούχα από εκκλησίες και δήμους. Ανθρωποι χάνουν τις δουλειές τους. Δεν έχουν 200 ευρώ για να πληρώσουν το νοίκι, δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν πετρέλαιο και να ζεστάνουν την οικογένειά τους, δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το ρεύμα ή το νερό. Ζητούν βοήθεια για να πάρουν παπούτσια και ρούχα για τα παιδιά τους ή ένα πακέτο όσπρια. Οικογένειες μετακομίζουν και συγκατοικούν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε ένα κύμα αύξησης των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια και καθημερινά αυξάνονται. Δεν είναι πλέον οι γνωστές ομάδες απόρων, αστέγων και ηλικιωμένων. Είναι νέοι άνθρωποι, υγιείς, που έχασαν τη δουλειά τους. Μεροκαματιάρηδες, υδραυλικοί, υπάλληλοι, μέχρι και μικροεπιχειρηματίες, πρώην βιοτέχνες που έμειναν χωρίς δουλειά ή αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους.

Αξιοπρέπειες καταρρακωμένες, ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια και πολλές φορές αρνούνται να τη δεχτούν. Οι υπάλληλοι των δήμων σκαρφίζονται τερτίπια για να τους βοηθήσουν. Τους λένε ότι δήθεν κληρώθηκαν σε διαγωνισμό του δήμου και κέρδισαν τρόφιμα, ρούχα ή κουβέρτες, βάζουν άλλα παιδιά να τους πηγαίνουν φαγητό, βάζουν γείτονες και φίλους να τους πηγαίνουν κουβέρτες, τετράδια και ρούχα για τα παιδιά στις ονομαστικές γιορτές και στα γενέθλια.

«Ντρέπονται τη γειτονιά»

Ντρέπονται να δει η γειτονιά ότι κουβαλούν τρόφιμα σε κούτα. Γυρίζουν την πλάτη στον φωτογραφικό φακό και αρνούνται να μιλήσουν. «Τι να πούμε; Να, από δω τρώμε. Μας ζει ο δήμος. Ποιος θα σε πάρει στη δουλειά; Δεν βλέπεις τι γίνεται; Από το κακό στο χειρότερο». Οι δήμοι και η Εκκλησία ψάχνουν να τους βρουν δουλειές ή τους δίνουν κάθε τόσο ένα επίδομα 300 ευρώ για να βοηθήσουν.

«Από τον Σεπτέμβριο έχουμε αύξηση 25% στα άτομα που έρχονται στον Δήμο Νεάπολης για να ζητήσουν βοήθεια», λέει ο δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος. Δεν είναι άστεγοι ή ηλικιωμένοι. Είναι άνθρωποι στην παραγωγική ηλικία, που δεν έχουν δουλειά για να μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά τους. Η Τράπεζα Αλληλεγγύης του δήμου προσφέρει τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, κουβέρτες, μέχρι και ηλεκτρικές συσκευές.

«Οι Ελληνες, όμως, είναι οι πιο περήφανοι. Δύσκολα θα έρθουν να ζητήσουν βοήθεια. Θα πρέπει να φτάσουν στο αμήν. Γνωρίζουμε περιπτώσεις ανθρώπων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, πηγαίνουμε στο σπίτι τους, αλλά μας διώχνουν ευγενικά. Πρέπει συνέχεια να εφευρίσκουμε κόλπα για να τους βοηθήσουμε. Δεν είναι εύκολο, από κει που έχεις μια οποιαδήποτε δουλειά, ξαφνικά να μην μπορείς να θρέψεις τα παιδιά σου. Βλέπουμε αξιοπρέπειες καταρακωμένες, ανθρώπους που είναι σκιά του εαυτού τους», λένε οι υπάλληλοι της Πρόνοιας στον Δήμο Νεάπολης.

Υπάρχει μεγάλη ανεργία στον δήμο, η οποία εντοπίζεται κυρίως στους ανειδίκευτους και έντονα στις γυναίκες, στις οποίες το ποσοστό ανέρχεται στο 99%, τονίζει ο γενικός γραμματέας του δήμου, Χρόνης Μακρίδης. «Είναι γυναίκες που δεν δούλευαν, αλλά τώρα ψάχνουν για δουλειά, είτε για να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα είτε επειδή ο σύζυγος έχασε τη δουλειά του».

Η τράπεζα ιματισμού στην αρχή βοηθούσε 50 άτομα, αλλά τώρα ο αριθμός αυξήθηκε στα 250 άτομα. Ολοένα και περισσότερες είναι οι οικογένειες που απευθύνονται στο παντοπωλείο του Δήμου Καλαμαριάς για να πάρουν τρόφιμα, λέει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Μπαλτατζή-Φοροπούλου. Τρόφιμα, ρούχα, χαρτί υγείας, απορρυπαντικά, κουβέρτες, πάνες είναι μερικά από τα είδη που διαθέτει ο δήμος στις οικογένειες.

«Δίνουμε μέχρι και οικοσυσκευές, γιατί κάποιες οικογένειες δεν έχουν πού να μαγειρέψουν τα τρόφιμα που παίρνουν», προσθέτει. Τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν 100 νέες οικογένειες στα άτομα που βοηθά ο δήμος. «Μια γυναίκα με τρία παιδιά, χωρίς σύζυγο, ζήτησε βοήθεια για να πάρει πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ειδικά παπούτσια για το ανάπηρο παιδί της. Υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να πληρώσει δάνεια και κάρτες, αλλά και ενοίκια της τάξης των 200 ευρώ -250 ευρώ . Και ολοένα αυξάνονται αυτές οι περιπτώσεις, ενώ αυτή τη στιγμή, η υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου ερευνά 200 νέες περιπτώσεις οικογενειών που ζητούν βοήθεια», τονίζει.

«Καθημερινά έχουμε κόσμο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Από δάνεια και κάρτες, μέχρι κατάσχεση σπιτιών, ζητήματα υγείας και εγχειρήσεις. Πληρώνουμε χρέη για να μην μπουν οι άνθρωποι στη φυλακή επειδή χρωστούν λεφτά», λέει ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Διανιηλίδης. Τους τελευταίους μήνες, στους άστεγους προστέθηκαν επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικροεπιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

Στο δημοτικό πολυϊατρείο και φαρμακείο του Δήμου Πολίχνης ο κόσμος που απευθύνεται για εξετάσεις έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. «Δίνουμε φάρμακα δωρεάν και προσφέρουμε ιατρικές εξετάσεις. Αλλά ο κόσμος συνεχώς αυξάνεται. Είναι καθημερινό φαινόμενο. Ερχονται πτυχιούχοι που έχουν μείνει χωρίς δουλειά», λέει ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης. Το πολυϊατρείο έχει 14 ειδικότητες. Τον πρώτο χρόνο ήρθαν 1.500 άτομα και έγιναν 5.000 επισκέψεις. Σήμερα οι ανασφάλιστοι που απευθύνονται εκεί ανέρχονται στους 3.000 και οι επισκέψεις αυξήθηκαν στις 8.000 τον χρόνο. Στην αρχή ήταν κυρίως άποροι. Τώρα είναι άνεργοι, οικονομικοί μετανάστες, οικογένειες.

Ο Δήμος Ευόσμου δίνει επιδόματα των 300 ευρώ . «Τους τελευταίους μήνες οι αιτήσεις ολοένα και αυξάνονται», σημειώνει ο δήμαρχος Δημήτρης Χατζηβρέτας. Το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί, προσθέτει. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο, αλλά κι εκεί σημειώνεται αύξηση των ανθρώπων που ζητούν δουλειά. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αστέριο Δεληγιάννη, η αύξηση ανέρχεται στο 15%.

Η Εκκλησία

«Δεν είναι μόνον κάτοικοι Θεσσαλονίκης, αλλά και άνθρωποι που έρχονται από μικρότερες πόλεις για να βρουν δουλειά». Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης διοργανώνει καθημερινά συσσίτια σε κάθε ενορία. Η ζήτηση, όμως, ολοένα αυξάνεται, λέει ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, πατέρας Ιωάννης Τασιάς. «Από τον Νοέμβριο και μετά, σημειώνεται αύξηση στις μερίδες. Ερχονται πλέον άνθρωποι που παίρνουν τέσσερις μερίδες για να θρέψουν την οικογένειά τους. Οι οικογένειες αυξήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό. Η κατάσταση για τους ανθρώπους είναι πιεστική. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και καθημερινά αυξάνουμε τις μερίδες που δίνουμε στα συσσίτια», προσθέτει.

Η Μητρόπολη Νεαπόλεως, Σταυρουπόλεως και Ευόσμου καλύπτει τρεις δήμους με έντονη ανεργία. Ο πρωτοσύγκελος, πατέρας Διονύσιος Πατσάνης, κάνει λόγο για ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των ανθρώπων που ζητούν τη βοήθεια της Εκκλησίας. «Στις δέκα ενορίες μας σιτίζονται καθημερινά 1.200 άνθρωποι. Πέρσι ήταν 1.000. Μας ζητούν εργασία, οικονομική ενίσχυση για να ζήσουν, να πληρώσουν ενοίκια, ρεύμα και νερό. Ερχονται πλέον νέοι, οικογενειάρχες χωρίς δουλειά, απολυμένοι. Δεν έχουν να πάρουν γάλα για τα παιδιά τους. Προσπαθούμε να τους βρούμε δουλειά, αλλά δεν είναι εύκολο. Δεν υπάρχουν δουλειές. Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου