4/3/09

Καλύτερες οι σχέσεις Βολιβίας - ΗΠΑ υπό όρους


Έτοιμη για εξομάλυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκε η Βολιβία, υπό τον όρο ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αναγνωρίσουν ότι τα φύλλα κόκας έχουν κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της χώρας ως μέρος της παράδοσής της, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ούγο Φερνάντες στη Λα Πας.


Οι διμερείς σχέσεις, που επιδεινώθηκαν όταν ο σοσιαλιστής Έβο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής που ανήλθε στο ύπατο αξίωμα στη Βολιβία, ανέλαβε την εξουσία πριν τρία χρόνια, έφθασαν στο ναδίρ το 2008, όταν Λα Πας και Ουάσινγκτον απέλασαν η μια τον πρεσβευτή της άλλης και η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) απελάθηκαν από τη Βολιβία.

"Είμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας και να επιδιώξουμε μια νέα κατεύθυνση, και από τις πληροφορίες που έχουμε από το Στέητ Ντιπάρτμεντ γνωρίζουμε ότι είναι και εκείνοι έτοιμοι", είπε ο Φερνάντες. Ωστόσο, συνέχισε, η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων θα εξαρτηθεί από το εάν η Ουάσινγκτον θα σεβαστεί τις παραδόσεις στη Βολιβία.

"Το Σύνταγμά μας δεν επιτρέπει την περιφρόνηση του φύλλου της κόκας, κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορέσουν να το αποδεχθούν αυτό, είναι δύσκολο να δούμε πώς θα επιτύχουμε συμφωνία".

Έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για το διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα κατονόμασε τη Βολιβία ως χώρα που προκαλεί "ανησυχία" στην Ουάσινγκτον λόγω της συνεχιζόμενης καλλιέργειας κόκας, φυτού που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή κοκαΐνης, και εξ αιτίας του ότι παραμένει "κόμβος ξεπλύματος χρήματος".

Η Βολιβία διαψεύδει ότι "ενθαρρύνει" το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ενώ είχε κατηγορήσει τον Αμερικανό πρεσβευτή και τα στελέχη της DEA ότι στήριξαν σχέδιο πραξικοπηματικής ανατροπής του Μοράλες το Σεπτέμβριο του 2008.

ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ
Εθνος on line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου