28/3/09

«Απήγαγαν» τον αδερφό της Κατερίνας Γκουλιώνη από την κηδεία της

Ο αδερφός της Κατερίνας Γκουλιώνη παραστάθηκε στην κηδεία της αδερφής του αλυσοδεμένος, ενώ στη συνέχεια, δίνοντάς του ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα του επιτρέψουν να παραστεί στην ταφή, οι αστυνομικοί τον έβαλαν τρέχοντας σε κλούβα και τον απομάκρυναν στα κρυφά. Το tvxs μίλησε στον κ. Πάνο Λάμπρου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και αυτόπτη μάρτυρα στην κηδεία.

Αρνήθηκαν να αφαιρέσουν τις χειροπέδες του αδερφού της Κατερίνας Γκουλιώνη, ώστε αυτός να παραστεί με αξιοπρέπεια στην κηδεία της αδερφής του, που έχασε τη ζωή της την προηγούμενη εβδομάδα. Ο θάνατος της Κατερίνας, η οποία πρωτοστάτησε στον αγώνα των κρατουμένων κατά της εξευτελιστικής πρακτικής του κολπικού ελέγχου, επήλθε κάτω από ύποπτες συνθήκες κατά τη μεταγωγή της από τις φυλακές της Θήβας στην Κρήτη. Παρά τις παρακλήσεις των εκπροσώπων της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και τα κλάματα της μητέρας του, οι αστυνομικοί έκριναν ότι δεν ήταν αρκετό το να φρουρούν τον εν λόγω κρατούμενο χωρίς χειροπέδες, αλλά έπρεπε αυτός να είναι αλυσοδεμένος μέσα στην εκκλησία, δίνοντας έτσι τον τελευταίο αποχαιρετισμό προς την αδερφή του.

Το χειρότερο διαδραματίσθηκε, ωστόσο, στη συνέχεια: μετά τις παρακλήσεις του κ. Γκουλιώνη να του επιτρέψουν να παραστεί στην ταφή στο νεκροταφείο και να ρίξει χώμα πάνω από το φέρετρο, οι αστυνομικοί του υποσχέθηκαν, ενώπιον των παρευρισκόμενων, ότι θα του επιτρέψου να παραστεί. Ωστόσο, μετά από λίγα λεπτά, άρχισαν να τρέχουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπου βρισκόταν η κλούβα. Με συνοπτικές διαδικασίες τον τοποθέτησαν στην κλούβα, τον έδεσαν... στη σήτα και τον απομάκρυναν, στερώντας του το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να παραστεί στην ταφή των αγαπημένων του προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου