27/3/09

ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

G20 ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ «ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΜΕΤΡΑ», ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Οργή λαών, ο φόβος των ισχυρών

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Αντιμέτωποι με την κλιμακούμενη δυσαρέσκεια και οργή των λαών του κόσμου για την οικονομική κρίση, η οποία αναμένεται να εκφραστεί με όλους τους τρόπους από αύριο κιόλας στο Λονδίνο, οι οικοδεσπότες της συνόδου του G20 έχουν αποδυθεί σε φρενήρεις διαβουλεύσεις με τους ξένους ηγέτες, επιδιώκοντας συμφωνία για «ξεκάθαρα βήματα» την ερχόμενη Πέμπτη.

Ατέλειωτος είναι ο κατάλογος των οργανώσεων που θα διαδηλώσουν στη βρετανική πρωτεύουσα. Ηδη αύριο το εναρκτήριο λάκτισμα δίνει η ετερόκλητη συμμαχία Put People First, που αποτελείται από 120 οργανώσεις και διεκδικεί «δίκαιη κατανομή του πλούτου, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους και ένα μέλλον λιγότερο ρυπογόνο». Το Λονδίνο αναμένεται να πλημμυρίσει από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η αστυνομία είναι επί ποδός πολέμου, όπως και οι πολιτικοί οικοδεσπότες τής συνόδου.

Φουντώνει η δυσαρέσκεια

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Μάλοκ Μπράουν, που είναι επιφορτισμένος με την προετοιμασία της και ταξιδεύει τις τελευταίες εβδομάδες σε όλα τα κράτη που θα συμμετάσχουν, προειδοποίησε χθες ότι η δυσαρέσκεια των λαών θα φουντώσει και οι συνέπειες για τον αναπτυσσόμενο κόσμο θα είναι δραματικές, αν οι ηγέτες δεν προσφέρουν «ξεκάθαρα σχέδια». «Αν το κάνουμε... θα δούμε την εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται και θα δώσουμε την αίσθηση ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», είπε.

Συντονισμός ΗΠΑ - Ευρώπης

Στο «μεγάλο πολιτικό βάρος» της συνόδου αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα». «Στις 2 Απριλίου θα τελειώσει μια εποχή, αυτή της αμερικανικής μονομέρειας στον κόσμο», είπε. Ο Μίλιμπαντ είναι πεπεισμένος ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «δεν έρχεται στο Λονδίνο για να επιβάλει τις ιδέες και τα προγράμματα μιας υπερδύναμης», αλλά «για να συζητήσει, να καταλάβει, να συντονιστεί με την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες». Ο Μίλιμπαντ θεωρεί ότι ένας «συνεκτικός πολυπολισμός θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η πολιτική και οικονομική ανισορροπία ανάμεσα στις πλούσιες χώρες, εκείνες που πλουτίζουν και τις φτωχές».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε την Ομάδα των 20 να προωθήσει δέσμη στήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών, που κινδυνεύουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, με 1 τρισ. δολάρια για την επόμενη διετία. Μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Μπαν είπε ότι θα πει στη σύνοδο πως δίνοντας αυτή την οικονομική στήριξη, για να έχουν οι φτωχές χώρες ρευστότητα και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και για την παγκόσμια οικονομία και για την παγκόσμια ασφάλεια. Θα ζητήσει επίσης από τους ηγέτες του G20 να αδράξουν την ευκαιρία για να στραφεί η παγκόσμια οικονομία σε αειφόρο ανάπτυξη, «πράσινες» θέσεις εργασίας και «πράσινη» τεχνολογία.


(Πηγές: «Corriere della Sera», «Financial Times», Γαλλικό, ΑΠΕ, Ασ. Πρες)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2009

1 σχόλιο: