12/3/09

Οι σαμποτέρ των λευκών κολάρων


Labour activist Elizabeth Gurley FlynnImage via Wikipedia

Σήμερα άκουγα μια συζήτηση για το ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά των εργαζομένων ώστε να προοδεύσουν στη δουλειά τους και να πάνε μπροστά και διάβασα άλλη μια για το πόσο καλά αμείβονται σήμερα οι εργαζόμενοι. Συμβάλλοντας και εγώ σε αυτή την κουβέντα θα αναφέρω κάποια παραδείγματα με πράγματα που οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν αν θέλουν να πάνε μπροστά.... :

Το συνολικό κόστος όλων των (κλασικών) ληστειών στις ΗΠΑ το 2004 από κλασικούς κακοποιούς ήταν 525 εκατομμύρια δολάρια (1300 ανα ληστεία). Την ίδια στιγμή το κόστος από δολιοφθορές δυσαρεστημένων εργαζομένων στους χώρους εργασίας ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ίσο με το πακέτο Πόλσον για τη σωτηρία της Αμερικανικής οικονομίας που δόθηκε πρόσφατα!!

Οι λιμενεργάτες στη Σκωτία του 1890 προσποιούνταν ατυχήματα και πετούσαν εμπορεύματα μέσα στη θάλασσα ή έκαναν παρόμοιες ζημιές. Στις αρχές του 20ου αιώνα σερβιτόροι ενημέρωναν τους πελάτες ότι η κουζίνα δεν πληρούσε τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Το 1972 μια κρατική επιτροπή στην Δ. Γερμανία ανέφερε σπασίματα τηλεοράσεων, καταστροφή μειγμάτων, σπάσιμο υδραυλικών ταυτόχρονα σε πολλά εργοστάσια...

Η Αμερικανική Εταιρεία Βιομηχανικής ασφάλισης επισημαίνει ότι πάνω από το 80% των αναφορών της αφορούν απειλές ή ενέργειες δυσαρεστημένων υπαλλήλων.

Ένας πρόεδρος μιας ιδιωτικής αστυνομικής εταιρείας στην Καλιφόρνια αναφέρει ότι το εσωτερικό σαμποτάζ αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς.

Θυμάμαι επίσης κάποτε ένα περιστατικό με έναν βιομήχανο ζυμαρικών που είχε συνεχώς προβλήματα με την παραγωγή του....Συνέχεια μηχανήματα χάλαγαν, η παραγωγή σταματούσε και το κόστος ήταν τεράστιο. Έτρεχε από σύμβουλο σε σύμβουλο για να δει τι συμβαίνει ώσπου κάποιος ανακάλυψε ότι οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι τον εκδικούνταν. Έχασε αρκετά χρήματα.

Όπως λέει ο Ραούλ Βανεγκέμ: "το σαμποτάζ προαναγγέλλει τον έλεγχο κάθε ενός πάνω στην καθημερινή του ζώή".

Γι' αυτό τώρα που ο συνδικαλισμός πεθαίνει ξεπουλημένος στα αφεντικά και οι εργοδότες είναι έτοιμοι να μας πιουν το αίμα με τα καλαμάκια ας μην ενδώσουμε σε τέτοιες ενέργειες. Να είμαστε καλά παιδάκια να πάμε μπροστά....

Σημείωση: Η Elizabeth Flynn που είναι στη φωτογραφία καθώς και τα κείμενά της μου θύμισαν ξανά την ηρωική Κούνεβα.

Περισσότερες πληροφορίες:
1) Dan Ariely, Προβλέψιμα Παράλογοι, εκδόσεις ενάλιος.
2) Αντάρτικο στην εργασία
3) Elizabeth Gurley Flynn
4) Sabotage
5) Industrial Workers Memories
6) Raoul Vaneigem
7) The Revolution of Everyday Life
8) Raoul Vaneigem πηγές
9) Λουδήτες
ανατυπωση απο greek rider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου