5/3/09

Νεκρή υψηλόβαθμη αξιωματούχος των FARC


Νεκρή από τα πυρά ανδρών του στρατού έπεσε η πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχο της αντάρτικης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στις μάχες που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα κοντά στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, ανακοινώθηκε από τον κολομβιανό στρατό.

Η σήμανση επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, το θάνατο της Μάρθας Ισαμπέλ Αρδίλα Καστεγιάνος, γνωστής και με το προσωνύμιο "Μαριάνα Πάες", η οποία θεωρείτο ως το δεξί χέρι του "Μόνο Χοχόυ", ενός από τα ηγετικά στελέχη των FARC.

Η Αρδίλα Καστεγιάνος, μέλος της οργάνωσης επί 20 χρόνια και η μόνη γυναίκα στην 45χρονη ιστορία του αντάρτικου στην Κολομβία η οποία είχε ανέλθει στην ιεραρχία τόσο, φθάνοντας να αναδειχθεί στην 32μελή κεντρική διοίκηση των FARC, σκοτώθηκε την Παρασκευή σε μάχες στο χωριό Σαν Χουάν, ανακοίνωσε ο Α/ΓΕΣ της Κολομβίας στρατηγός Όσκαρ Γκονσάλες.

Η Καστεγιάνος ήταν, ως μέλος της κεντρικής διοίκησης, υπεύθυνη για ιδεολογικά ζητήματα και τον αντάρτικο ραδιοφωνικό σταθμό Vox Resistencia ("Φωνή της Αντίστασης"). Θεωρείτο επίσης ως η υπεύθυνη για τη στρατολόγηση φοιτητών στις τάξεις των FARC.

Την Τρίτη ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι ανάμεσα στους νεκρούς των μαχών της Παρασκευής άνδρες του σκότωσαν επίσης τον Χεσούς Γκουσμάν, γνωστό και με το προσωνύμιο "Γκαϊτάν", επίσης ηγετικό στέλεχος των ανταρτών.

Οι FARC, η ισχυρότερη ένοπλη αριστερή οργάνωση στην Κολομβία, έχει υποστεί σειρά βαρύτατων πληγμάτων τα τελευταία χρόνια, όμως η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε αποτυγχάνει να τη "συντρίψει", όπως υποσχόταν.

Ο εμφύλιος στη λατινοαμερικανική χώρα διαρκεί πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

ανατυπωση απο
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου