1/4/09

Καλή βία είναι μόνο η κρατική βία....

ΚΥΣΕΑ για την ΒΙΑ

Χώρα σε κατάσταση συναγερμού, όπως την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, θα θυμίζει η Ελλάδα στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την έξαρση της βίας και το εντεινόμενο κλίμα ανασφάλειας που έχει καλύψει τον ελληνικό κοινωνικό ιστό.
Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση, η κυβέρνηση συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, όπου εντός τεσσάρων τοίχων και με την συμμετοχή υπουργών που δεν συμμετέχουν συνήθως στο ΚΥΣΕΑ επικυρώθηκαν πρωτόγνωρα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και της εγκληματικότητας.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ μετείχαν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί για θέματα ασφάλειας, καθώς και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για τη Δημόσια τάξη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας.

Η χώρα δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι θα τεθεί σε κατάσταση άμεσου συναγερμού, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης, η οποία στα μάτια του πολίτη μοιάζει θεατής στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος -από όπου κι αν αυτό προέρχεται.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, που μετέχουν εκτάκτως στο ΚΥΣΕΑ, να εισηγηθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Στα βασικά μέτρα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας η κυβέρνηση προτίθεται να περιλάβει μια σειρά από ενέργειες, που έχουν αποφασιστεί τις προηγούμενες ημέρες, όταν στην Αθήνα βρέθηκαν άντρες στης Σκότλαντ Γιαρντ για να συνδράμουν στις ενέργειες της ΕΛΑΣ να αντιμετωπίσει την βία και την έξαρση του εγκλήματος.


Μεταξύ των μέτρων που προκρίθηκαν είναι:

-Η άμεση ενεργοποίηση των καμερών ασφαλείας, οι οποίες δεν θα παρακολουθούν απλώς την κυκλοφοριακή κίνηση, αλλά και τις συγκεντρώσεις ομάδων.

-Η πλήρης εφαρμογή του πολυδιαφημιζόμενου συστήματος C4Ι, που είχε χρησιμοποιηθεί και στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ως ομπρέλα ασφαλείας των αθλητών και των θεατών από πιθανή τρομοκρατική ενέργεια.

-Η προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για τη διευκόλυνση των εισαγγελικών αρχών στη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

- Η έκδοση ενταλμάτων για κατ' οίκον έρευνες με διαδικασίες εξπρές.

Στα μέτρα που ελήφθησαν για την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας διαφαίνεται και η αλλαγή της νομοθεσίας για τη χρήση όπλων από αστυνομικούς.

-Στο εξής θα θεωρείται νόμιμη η οπλοχρησία από ένστολους, όχι μόνο για την προστασία της ζωής τους, αλλά και για την αποτροπή εγκληματικών πράξεων.

Επίσης, προτάθηκε η επιχείρηση «καταδρομικού» χαρακτήρα της αστυνομίας σε περιοχές - άβατα των ταραξιών, η έντονη παρουσία της αστυνομίας με αύξηση των περιπολιών και η μείωση του προσωπικού που υπηρετεί σε γραφεία.

Μαρκογιαννάκης: Στόχος μας η ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ και σε προσωπικό και σε μέσα, ώστε να επιτελέσει το ρόλο της, ένας ρόλος που, όπως είπε, αλλάζει συνεχώς, λόγω της αύξησης και της αλλαγής της δράσης της εγκληματικότητας.

Ο κ.Μαρκογιαννάκης ανέφερε ακόμη ότι είναι απαραίτητη η χρήση καμερών, με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου