6/5/09

Το Κύμα (Die Welle) (2008)

Εχω αναφερθεί σε αυτή την ταινία στην παρουσίαση του Das Experiment γιατί παρουσιάζουν και οι δυο ομοιότητες στην ταύτιση με τους ρόλους που καλούνται να παίξουν τα υποκείμενα.

Και η συγκεκριμένη ταινία βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που συνέβη το 1967 σε ένα σχολείο της Καλιφόρνιας. Για το πραγματικό περιστατικό διαβάστε στο wikipedia

H ταινία έχει αρκετές διαφοροποιήσεις από τα πραγματικά γεγονότα ώστε να γίνει πιο δραματοποιημένη, με αποκορύφωμα την τραγική κατάληξη του πειράματος. Πρώτα πρώτα στην ταινία η ιστορία διαδραματίζεται σε πανεπιστήμιο με φοιτητές κοινωνιολογίας ή πολιτικών επιστημών που έχουν επιλέξει για θέμα την απολυταρχία και όχι σε σχολείο. Εν συνεχεία το σενάριο διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά του πραγματικού πειράματος:

την απόφαση διεξαγωγής του ως απάντηση στα ερωτήματα του πώς είναι δυνατόν κάποιος άνθρωπος να οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις όπως ο φασισμός και να διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα στο όνομά του,

τα βήματα και την τυπολατρεία με τον σωματικό έλεγχο των συναισθημάτων προς τον σταδιακό εκφασισμό των σπουδαστών που ακολούθησε ο καθηγητής, την αποδοχή και διάδοση του «κινήματος» και σε άλλους φοιτητές, την ύπαρξη ενός ανασφαλούς σπουδαστή που επιθυμούσε να γίνει υπασπιστής του, όπως και την τελική προσπάθειά του να το παρουσιάσει δημόσια ώστε να δουν όλοι σε τι ψυχολογική κατάσταση έχουν φτάσει.

Σκηνοθετική αδεία, η ταινία είναι πολύ πιο δραματοποιημένη με αρκετό χάσιμο του ελέγχου με ακτιβιστικές ενέργειες στην πόλη και με την τραγική κατάληξη του πειράματος που τελευταία στιγμή ξεφεύγει για τα καλά από τον έλεγχο του καθηγητή την ώρα που γίνεται η αποκάλυψη στα μέλη του κινήματος περί τίνος πρόκειται. Οι τυφλά πιστοί οπαδοί διαπιστώνουν με τρόμο είναι πλέον ικανοί για όλα, ακόμα και να σκοτώσουν ή βασανίσουν στο όνομα της ιδεολογίας και του σκοπού της οργάνωσης. Όταν αποκαλύπτεται όμως η όλη σκηνοθεσία, ο ψυχολογικά ανασφαλής φοιτητής που είχε δεθεί ψυχικά με τον καθηγητή/ηγέτη, αλλά και με τους σκοπούς της οργάνωσης, σε μια προσπάθεια να βρει νόημα στην ζωή του, εξαγριώνεται μπροστά στην κατάρρευση του ιδανικού του και τραβώντας πιστόλι σκοτώνει έναν συμφοιτητή του και εν συνεχεία αυτοκτονεί.

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία στο wikipedia

Δείτε trailer στο youtube

Ακούστε το ορίτζιναλ Rock n Roll Highschool μια διασκευή του οποίου ανοίγει το έργο.

1 σχόλιο: