31/8/09

ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ;...ΑΠΟ ΤΟ http://eleftheriahtipota.blogspot.com/
Τον σκελετό του παρακάτω κειμένου τον έγραψα εν πλω γυρνώντας από Αμοργό. Όταν έφτασα σπίτι έψαξα και κάποια πράγματα στο διαδίκτυο, για να είμαι σίγουρος ότι κάπως σωστά έχω καταλάβει την κατάσταση. Στα μέρη που πήγα δεν υπήρχε άμεση πληροφόρηση ή τουλάχιστον η έντυπη ενημέρωση έφτανε με καθυστέρηση. Πάντως, κάτι με τηλέφωνα από φίλους, κάτι που για τις φωτιές συζητούσε όλος ο κόσμος εν είδη πολεμικού ανταποκριτή, κάτι έμαθα, κάτι έγραψα… Είχα ένα σημειωματάριο μαζί μου και σημείωνα ψιλοφρασούλες.

Όταν είσαι διακοπές ζεις με την αίσθηση του επιτρεπόμενου ανεπίτρεπτου, του μυαλού που αδειάζει αλλά έχει πάντα το νου του να μην αδειάσει εντελώς. Αυτό το σκοπό έχει ένα σημειωματάριο: να καλύψει την απόσταση μεταξύ κυρίως σκέψεων και ταυτόχρονης διακοπής τους. Να σε επαναφέρει στην επί προηγούμενου έτους πραγματικότητα χωρίς πολλά… κενά αέρος. Να μαθαίνεις από τα δέκα τα δύο και να μπορείς να ανταποκρίνεσαι σαν να ήξερες και τα δέκα. Βέβαια οι διακοπές έχουν και συστημικό χαρακτήρα. Αυτό το θέμα όμως θα το "παλέψω" σε μια επόμενη ανάρτηση. Τα υπόλοιπα παρακάτω…
Οι πυρκαγιές πέρασαν, αλλά θα ξανάρθουν. Το πολιτικό σύστημα πάλι θα πιαστεί εν υπνώσει, στη μόνιμη κατάστασή του δηλαδή. Ένας από τους λόγους υποβάθμισής του είναι και η ανειλικρίνεια. Τι από τα πολλά θα μπορούσε να είναι η έλλειψη ειλικρίνειας; Οι επιθέσεις και η κριτική στους άλλους, αλλά ποτέ η ενδοσκόπηση στον εαυτό μας. Η αυστηρή κριτική σε όλους ακόμα και σε επίπεδο φημών αλλά η καταδίκη της φήμης που μας αφορά και η καύση της στην πυρά της ιδεολογικής μας συνέπειας (όλοι έχουν από μία τέτοια).

Λαμβάνω σαν αφορμή την περίπτωση του Κοροβέση. Δεν τον ξέρω προσωπικά -αν και γείτονες- δεν είμαι ψηψοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ -δεν φέρω καμία ψήφο σε κανέναν πολιτικό φορέα έτσι κι αλλιώς-, δεν μου αρέσει να γλείφω κανέναν.
Τα πράγματα είναι μάλλον απλά: η Αριστερά δεν μπορεί να δεχτεί κριτική ακόμα κι αν προέρχεται από τους κόλπους της, μάλλον ειδικά αν προέρχεται από εκεί (σπάνιο φαινόμενο).
Έχει συνηθίσει τον εαυτό της στο απυρόβλητο της μη εξουσίας κι έτσι είναι για όλους εύκολο να μιλούν για τους αντιπάλους.

Κατά τη γνώμη μου ο Κοροβέσης έθεσε τα πράγματα όπως έπρεπε: η ηθική και η ειλικρίνεια πρέπει να είναι το πρωταρχικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, αν πραγματικά θέλει να είναι Αριστερά και όχι μικρομάγαζο ανούσιων συμφερόντων ψευτοιδεολογικού περιεχομένου.
Ακόμα κι αν τα κίνητρά του είναι σκοτεινά (ως ακόμα ένας Συριζιώτης που επιτίθεται στο ΣΥΝ) ή ακόμα και αν δεν εξέτασε λεπτομερώς τα στοιχεία που αναπαρήγαγε (διαβάστε τα δύο τελευταία φύλλα της εφημερίδας «Το Ποντίκι»), η ουσία του θέματος δεν αλλάζει: τα πήρε ή δε τα πήρε κάποιος από την Αριστερά τότε; Εφόσον υπάρχει έστω και μηδαμινή υπόνοια γιατί η Αριστερά δεν δίνει το καλό παράδειγμα και στους άλλους; Ο Κοροβέσης φταίει ή η αριστερόστροφη υποκρισία;
Ας δούμε πως βλέπουν το θέμα Κοροβέση τα κοινοβουλευτικά κόμματα και μόνο έτσι μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την κατάντια του Πολιτικού Συστήματος.
Ο Καραμανλής δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με θέματα πολιτικής ειλικρίνειας και διαφάνειας. Άλλωστε τέτοιου είδους θέματα τα έχει… λύσει εδώ και χρόνια. Έχει να αντιμετωπίσει τον απόηχο των πυρκαγιών, το θέμα των εκλογών ή του δομικού ανασχηματισμού (ποτέ μου δεν κατάλαβα τι σημαίνει "δομικός" ανασχηματισμός), να δει τι θα κάνει με τα γκάλοπ που τον φέρνουν στη θέση… του Αστραχάν που θα έλεγε και ο ανεπανάληπτος Θανάσης Βέγγος. Κλείνεται στο Μαξίμου και παριστάνει τον μεγάλο πολιτικό ηγέτη. Συσκέπτεται με τους συμβούλους του, κάποιους τυχάρπαστους επαγγελματίες πολιτικάντηδες, που μπορεί να πεθάνουν αν τους πάρεις την καρέκλα και τους αφήσεις στην απέξω. Αφού έκαψαν την Ελλάδα το 2007 είπαν να συνεχίσουν το έργο τους και το 2009. Έτσι άλλωστε δε γίνεται με όλες τις ταινίες καταστροφής που σέβονται τον εαυτό τους (Ράμπο 1. Ράμπο 2…); Σύσκεψη στη σύσκεψη, αλλά παραίτηση καμιά. Η πολιτική ευθύνη που είχε γίνει σωβρακολάστιχο, τώρα έχασε και το ύφασμά της και έμεινε μόνο το λάστιχο ( ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΣΩΒΡΑΚΟΛΑΣΤΙΧΑ: http://eleftheriahtipota.blogspot.com/2009/02/blog-post_837.html ).Τι να περιμένεις από τον Καραμανλή; Αυτός δεν είναι διαφανής ούτε με τον εαυτό του…
Το ΠΑΣΟΚ έβγαλε κάτι χλιαρές ανακοινώσεις τύπου «ναι μεν αλλά» και το θέμα έληξε. Άλλωστε μια χαρά του έκατσε η δήλωση του Περικλή. Ο,τιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τον Σοσιαλιστικό μηχανισμό να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές του είναι ευπρόσδεκτο. Όταν έχεις πρεμούρα για την εξουσία δεν είναι καιρός για διαφάνεια…
Ο ΣΥΝ δεν ξέρει τι να κάνει. Ο Κύρκος (είναι κόμμα μόνος του αυτός) συνεχίζει να ραμολιμάρει και να επιζητά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Επιτίθεται στον Κοροβέση μάλλον και για λογαριασμό του αποθανόντος συντρόφου Φλωράκη. Έτσι έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό. Ανοίγει πυρ και όποιον πάρει ο Χάρος. Τελικά είναι αλήθεια πως όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει γίνεται σαν παιδί που θέλει παγωτό, θέλει και βόλτα, θέλει και να γίνεται πάντα το δικό του. Τα παιδιά έχουν δικαιολογία, εσύ ρε Λεωνίδα τι έχεις;
Ανανεωτές -και καλά- και Αριστερορευματικοί αντεπιτίθενται λυσσασμένα για να υποστηρίξουν τη χαμένη τιμή της Αριστεράς τους. Πάρε το αυγό και κούρεψε το δηλαδή. Η ουσία πάλι χάνεται σε επικοινωνιακά τερτίπια αφού αυτά καταλαβαίνει ο κοσμάκης και τα καταναλώνει σαν αντιβίωση στις οκτώ το πρωί και στις εννέα το βράδυ μετά το δελτίο ειδήσεων και τα πατατάκια του καναπέ. Αν ο ΣΥΝ είναι Αριστερά, τότε εγώ είμαι ο Χριστόδουλος αναστημένος (ο Παναγιότατος Άνθιμος δηλαδή).
Το Κ.Κ.Ε. βλέπει στο πρόσωπο του Κοροβέση προβοκάτσια και αντικομμουνισμό. Σιγά ρε παιδιά που έχετε πάρει την κομμουνιστική αντιπροσωπεία εν Ελλάδι και αποφασίζετε ποιος είναι και ποιος δεν είναι κομμουνιστής! Εσείς δεν είστε που στο τελευταίο σας συνέδριο αποκαταστήσατε τη φήμη του σύντροφου Στάλιν; Αράξτε λίγο ή ζητήστε από την Εκκλησία της Ελλάδας να ενώσετε τις αντιπροσωπείες σας. Σωστοί Κομμουνιστές εσείς, σωστοί Χριστιανοί εκείνοι… περισσότερα θα βγάζετε. Θα ενώσετε και την ΚΝΕ με τα κατηχητικά της Εκκλησίας και θα παράγετε ελληνόπουλα έτοιμα για λοβοτομή, πάντα ορθόδοξα όμως…
Το ΛΑΟΣ, αυτοί οι υπέρτατοι δημοκράτες του κοινοβουλευτικού τοπίου του τόπου μας λένε έμμεσα τον Κοροβέση τρελό. Αλλά αφού από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, δέχονται τα λεγόμενά του. Σιγά μην τα αμφισβητούσαν αυτά τα παμπόνηρα φασιστόμουτρα. Έτριβαν τα χέρια τους πάνω και κάτω από το τραπέζι, ξεχνώντας βέβαια ότι ο πρόεδρός τους ήταν χρόνια στη Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο ως βουλευτής αλλά και ως παραταξιακός δημοσιογράφος (Τele City, Tv Press). Τίποτα δεν είχε πάρει χαμπάρι ο εν Χριστώ αδελφός Γεώργιος για τις μίζες της Νέας Δημοκρατίας; Τώρα τα άκουσε όλα αυτό το λαγωνικό της δημοσιογραφίας; Α ρε Καρατζαφέρη (τουρκογενές δεν ακούγεται το επίθετο του;), ποιους νομίζεις ότι κοροϊδεύεις. Για πόσο μαλάκες μας έχεις περάσει ρε Κοινοβουλευτικέ Δ η μ ο κ ρ ά τ η;
Περικλή, καλά έκανες και μίλησες γιατί η Αλήθεια δεν κοιτάει πολιτικά κατάλληλους χρόνους και εσωκομματικά συμφέροντα. Η Αλήθεια είναι αυθυπόστατη. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, ιδιαιτέρως δε εκείνων που θέλουν να ονομάζονται προοδευτικά. Τώρα αν στις επόμενες εκλογές "πέσει γραμμή" να μη σε ξαναψηφίσουν, δε νομίζω πως ένας άνθρωπος που ασχολείται τόσα χρόνια με την πολιτική εκτός κομμάτων θα στενοχωρηθεί και ιδιαίτερα. Με αυτό το σκεπτικό, δε θα απορούσα καθόλου αν κάποιοι ήδη εξυφαίνουν ήδη τον Πολιτικό σου Επιτάφιο...

2 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 1) Αν δεν το έχεις πάρει είδηση, όπως έχει καταντήσει γενικώς η αριστερά, ποιο πολλοί αριστεροί βρίσκονται στο ΛΑΟΣ παρά σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ!

  2) Ήρθα στο άσχετο αλλά πιστεύω θα με δικαιολογήσετε.
  Στο site www.hagiasophiablog.com υπάρχει ένα LINK, για να ψηφίσετε, ώστε να ξαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία στην Κων/πολη ως χριστιανική εκκλησία και όχι ως μουσείο.
  Για να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης και άσκησης πίεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την Τουρκία χρειάζονται 1.000.000 ηλεκτρονικές υπογραφές.
  Ήδη σε μια εβδομάδα μαζεύτηκαν χωρίς καν ανακοινώσεις από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο 50.000.
  Η σελίδα είναι στα αγγλικά. Επάνω δεξιά γράφει "Your signature". Πατήστε εκεί και συμπληρώστε τα στοιχεία σας στο παράθυρο που θα ανοίξει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή