22/3/09

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Καθώς οι τράπεζες αρπάζουν σπίτια από ανθρώπους που είχαν αναγκαστεί να δανειστούν για να τα βγάλουν πέρα και σταμάτησαν να πληρώνουν επειδή έχασαν τη δουλειά τους, πολλοί οφειλέτες και άστεγοι που ανέπτυξαν πολιτική συνείδηση έγιναν ακτιβιστές και εισέβαλλαν στους χώρους των πληστειριασμών.12 Μαρτίου 2009, Minneapolis, ΗΠΑ, με πληροφορίες από το Twin Cities Indymedia (μετάφραση μαζί με αλλαγές και προσθήκες από τα διάφορα λινκς που δίνονται εδώ)

Πολλοί ακτιβιστές, μεταξή των οποίων και αρκετοί άστεγοι και οφειλέτες που τους κάνουν έξωση ή πληστειριασμό, συγκεντρώθηκαν τη Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009 έξω από το δημαρχείο της πόλης για να απαιτήσουν από τον σερίφη Rich Stanek της κομιτείας Hennepin να σταματήσει η κρίση πληστειριασμών και κατασχέσεων σπιτιών.

Μέσα στο κτίριο γινόνταν εκείνη την ώρα πληστειριασμοί, και αφού οι ακτιβιστές για αρκετή ώρα διαδήλωσαν απ'έξω, τρεις ακτιβιστές έκαναν το σωστό: η Cheri Honkala (οργανώτρια της PPEHRC) μαζί με άλλους ακτιβιστές εισέβαλλαν μέσα στο δωμάτιο του πληστειριασμού, μα οι ασφαλίτες τους πέταξαν έξω. Σύμφωνα με τη Honkala υπήρχαν απ'έξω πάνω από 150 διαδηλωτές (καθεστωτικές εφημερίδες λένε οτι ήταν μόνο 60 διαδηλωτές).

Μετά μιά ομάδα ακτιβιστών πήγε απ'την άλλη μεριά του κτιρίου στο γραφείο του σερίφη Stanek ζητώντας συνάντηση. Οι ασφαλίτες δεν ήταν πρόθυμοι να τους αφήσουν, μα οι ακτιβιστές κατάφεραν και μπήκαν στο γραφείο, ενώ απ'έξω ήταν κι άλλοι διαδηλωτές μαζί με δημοσιογράφους. Ο σερίφης Stanek όμως δεν ήταν εκεί. Τελικά μετά από δύο ώρες, έγινε μια συνάντηση μεταξύ του κομισάριου της κομιτείας Gail Dorfman και πέντε ακτιβιστών από τις συλλογικότητες PPEHRC, ACORN, Economic Crisis Action Group (Το ECAG έχει κάνει κι άλλες δράσεις στο παρελθόν), το γνωστό IWW, και το Homes Not Jails. Τους υποσχέθηκαν συνάντηση με τον Stanek μέσα σε δυό βδομάδες.

Επίσημοι από το γραφείο του σερίφη λένε πως οι πληστηριασμοί πρέπει να γίνουν καθώς το απαιτεί ο νόμος της πολιτείας, κι έτσι ο σερίφης δεν θα μπορούσε να σταματήσει τους πληστηριασμούς καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Λένε όμως πως οι πληστιριασμοί γίνονται με τρόπο επαγγελματικό και με έμφαση στις ανάγκες του οφειλέτη (προφανώς εννοούν με έμφαση στη πλεονεξία της τράπεζας).

Πάντως στόχος των ακτιβιστών δεν ήταν απλά να συναντηθούν με το σερίφη, αλλά και να εμποδίσουν τους πληστειριασμούς εκείνης της ημέρας. Φαίνεται πως τα κατάφεραν, καθώς ενώ συνήθως πωλούντε 20 σπίτια την ημέρα, τη Τετάρτη που έγινε η διαμαρτυρία πουλήθηκαν μόνο πέντε! (οι καθεστωτικές εφημερίδες απ'την άλλη λένε πως η προσπάθειες των διαδηλωτών απέτυχαν: Γκεμπελική προπαγάνδα στο μεγαλείο της)

Μία από τις γυναίκες που πήραν μέρος στη διαδήλωση είναι και η Ann Patterson, η οποία έχει δύο κορούλες πέντε και τριών χρονώ. Ξέρει πως αν χάσει τη δουλειά της θα χάσει και το σπίτι της. Η συνηδητοποίηση την έκανε να πάει μαζί με τους άλλους στη διαδήλωση.

Ο Hy Berman, καθηγητής εργατικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Minnesota, λέει πως η διαδηλώσεις σαν αυτές είναι παρόμοιες με τις αντίστοιχες διαδηλώσεις της δεκαετίας του 1930, και πως αν δεν φτιάξουν τα πράγματα τέτοιες διαδηλώσεις θα επαναλυφθούν (εμείς λέμε: μακάρι να αυξηθούν). Το θέμα, κύριε καθηγητά, δεν είναι αν θα φτιάξουν τα πράγματα, αλλά για ποιόν θα φτιάξουν: είτε θα κερδίσουν οι τραπεζίτες και οι προλετάριοι θα σκοτώνονται στη δουλειά για να μη μείνουν άστεγοι (κι όσοι μένουν θα ψοφάνε στο δρόμο), είτε θα κερδίσουν οι λαοί και ο καθένας θα έχει δικαίωμα στη στέγη και στις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις δίχως τη δικτατορία του καπιταλισμού.

Το 2008 έγιναν 7.348 κατασχέσεις και πληστιριαμοί ακινήτων στη κομιτεία Hennepin, ενώ η Bertha Lewis από την οργάνωση ACORN λέει πως σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται ένας πληστειριασμός ή κατάσχεση σπιτιού κάθε 13 δευτερόλεπτα!

Και στις γύρω περιοχές έξω απ'τη κομιτεία γίνονται πολλές εξώσεις στη περιοχή των Twin Cities: η 35χρονη Jamie Steward με δύο παιδιά ενοικίαζε ένα σπίτι, μέχρι που ξαφνικά μιά πρωϊά της κτυπούσαν τη πόρτα και όταν άνοιξε της είπαν πως είναι από το γραφείο του σερίφη της κομιτείας Ramsey και πως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που ενοικίαζε η Steward είχε αφήσει απλήρωτα τα δάνειά του, κι έτσι η τράπεζα πήρε το σπίτι. Της είπε πως έπρεπε να εγκαταλλείψει το σπίτι άμεσα, παρόλο που η ίδια πλήρωνε κανονικά το νοίκι της, γιατί τώρα το σπίτι ήταν ιδιοκτησία της τράπεζας η οποία ήθελε να το πουλήσει. Μια έρευνα δείχνει πως το 60% των εξώσεων είναι εναντίων ενοικιαστών που αν και πλήρωναν κανονικά το ενοίκιό τους, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που έμεναν δεν έκανε το ίδιο με τις δικιές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να πάρουν τα σπίτια και να ζητούν από τους ενοικιαστές να φύγουν.

Εν το μεταξύ τουλάχιστον το 10% των κρεβατιών στα καταφύγια αστέγων χρησιμοποιούντε από ανθρώπους που τους έβγαλαν οι τράπεζες από τα σπίτια τους, και οι περισσότεροι ήταν ενοικιαστές που πλήρωναν κανονικά το ενοίκιό τους αλλά ατύχησαν επειδή ο σπιτονοικοκύρης τους δεν πλήρωνε τα δικά του δάνεια!

Πληροφοριακά τα ενοίκια στη περιοχή έχουν αυξηθεί αρκετά μέσα στο 2008, και έχουν φτάσει τα $906 το μήνα. Για να μπορεί με ευκολία ένας άνθρωπος να πληρώνει τόσα για το σπίτι θα έπρεπε να κερδίζει $17.50 την ώρα, μα το μέσο ωρομίσθιο των ενοικιαστών στη περιοχή Ramsey είναι μόλις $13.94.

Για την Stewart η έξωση κατέστρεψε και την πρωσοπική της επιχείρηση, αφού το πτυχίο της στην επισκευή αυτοκινήτων δεν έτυχε της εκτίμησης των εργοδοτών και αντιμέτωπη με την ανεργία ξεκίνησε μόνη της να επισκευάζει αυτοκίνητα γειτόνων στο γκαράζ της για να έχει λίγο εισόδημα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το κράτος ενεργώς σπρώχνει τους ανθρώπους στη προλεταριοποίηση, αφού σπιτικές επιχειρήσεις όπως αυτή της Stewart συχνά γίνονται στόχος της νομοθεσίας zoning κι έτσι μόνος όποιος έχει αρκετό κεφάλαιο μπορεί να ξεκινήσει κανονική επιχείρηση, ενώ όσοι δεν έχουν αναγκάζονται είτε να μένουν άνεργοι, είτε να γίνονται μισθωτοί σκλάβοι, είτε να έχουν μια ανεπίσημη σπιτική επιχείρηση με λίγους πελάτες απ'τη γειτονειά.

Το σπίτι στο οποίο μένει η Stewart πρόκειται να γίνει δημοπρασία στις 25 Μαρτίου, την ίδια ώρα που εδώ θα γίνονται παρελάσεις. Μήπως είναι ώρα λοιπόν και ο ελληνικός λαός να ασχοληθεί με κάτι πιο σοβαρό από τα τσαρούχια για να μην έχουμε όλοι την ίδια τύχη; Καλή η ανεξαρτησία από τους Οθωμανούς, δε λέω, μα πρέπει να ζητήσουμε επιτέλους και ανεξαρτησία απ'το καπιταλισμό και την εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σχετικά:
  • http://sites.google.com/site/mncrisis/
  • http://twincities.indymedia.org/2009/feb/foreclosure-crisis-minnesota
  • http://tc.indymedia.org/2009/feb/neighbors-helping-neighbors—-break-vacant-houses
  • http://twincities.indymedia.org/videos/2009/feb/valentines-day-housing-occupation-minneapolis
  • http://www.tcdailyplanet.net/article/2009/03/03/tough-rental-market-hits-families-hard.html
  • http://www.mndaily.com/2009/03/11/sheriff’s-office-pressured-stop-selling-foreclosed-homes
  • http://www.southsidepride.com/2009/03/articles/Facing_foreclosure.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου