22/3/09

Ζουν ανάμεσά μας (They Live) (1988)


Πολύ ενδιαφέρουσα ταινία επιστημονικής φαντασίας του John Carpenter και επίκαιρη όσο ποτέ, γύρω από θέματα ολοκληρωτισμού, μαζικής χειραγώγησης και επιβολής, καταναλωτισμού και κοινωνικής εκμετάλλευσης. Το σενάριο είναι ουσιαστικά μια αλληγορική απεικόνιση της σύγχρονης πραγματικότητας της χειραγώγησης μέσω επικοινωνιακών τεχνασμάτων της γλώσσας, της εικόνας και του παρουσιαστικού κάποιου (διαφημίσεις, άψογη-στην "τρίχα"-εμφάνιση σε public relations και TV, λόγοι πολιτικών, κλπ), όπου o πιασάρικος τρόπος εκφοράς τους ή η απαστράπτουσα εμφάνισή τους κρύβει βαθύτερες και αδήλωτες προθέσεις υποβολής και επιβολής.

Ενας άστεγος με περιστασιακή δουλειά, ανακαλύπτει σε μια εκκλησία κιβώτια που περιείχαν γυαλιά ηλίου. Όταν τα φόρεσε άρχισε να βλέπει τον κόσμο με διαφορετικά μάτια: Τα πιασάρικα και ευχάριστα μηνύματα των διαφημίσεων μετατρέπονταν σε ωμές προσταγές «Υπάκουσε», «Κατανάλωσε», κλπ, ενώ τα πρόσωπα πολλών ανθρώπων αποκτούσαν φριχτή όψη εξωγήινης προέλευσης.

Γρήγορα κατάλαβε ότι αυτά τα γυαλιά τα προωθεί επαναστατική οργάνωση για να αφυπνίσει τον κόσμο που έχει κυριαρχηθεί εν αγνοία του από εξωγήινους εισβολείς που εκμεταλλεύονται ληστρικά την εργατική του δύναμη και τους φυσικούς πόρους της γης μολύνοντας το περιβάλλον.

Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν έβλεπαν την αλήθεια αλλά μια κατασκευασμένη υποβολιμιαία πραγματικότητα ήταν η εγκατάσταση ειδικής κεραίας-πομπού στα κεντρικά γραφεία των ΜΜΕ η οποία εξέπεμπε υπνωτιστικά σήματα που επηρεάζουν την αντίληψη, τα δε γυαλιά των επαναστατών αναιρούσαν αυτό το πεδίο….

Παρ΄όλο που η ταινία δεν γνώρισε επιτυχία, θεωρείται κλασσική και καλτ λόγω των κοινωνικοπολιτικών προβληματισμών που κινητοποιεί σχετικά με την μαζική χειραγώγηση/αφιονισμό από τα σύγχρονα ΜΜΕ, αλλά και για φιλοσοφικά ερωτήματα σχετικά με την φύση της πραγματικότητας.

Διαβάστε περισσότερα στο wikipedia

Δείτε trailer στο youtube

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο καταπληκτική ταινία,
    ιδιαίτερα επίκαιρη στις μέρες μας, περνάει μηνύματα για τον καταναλωτισμό, τα ΜΜΕ και τον τρόπο με τον οποίο κοιμίζει και υποτάσσει τις μάζες το σύστημα. Πρέπει να την ξαναδούν όσοι την έχουνε δει και να να την δουν οπωσδήποτε όσοι δεν την έχουν δει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή