4/3/09

ΟΥΚΡΑΝΙΑ...ΚΑΠΟΥΤ-ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ

Ο πιο αδύναμος κρίκος της Ανατολικής Ευρώπης είναι έτοιμος να σπάσει. «Από τεχνικής απόψεως η Ουκρανία έχει ήδη χρεοκοπήσει», εκμυστηρεύτηκαν στον «Ιντιπέντεντ» στελέχη διεθνών οικονομικών οργανισμών - αν και δημοσίως ουδείς τολμά να προφέρει τη λέξη default (παύση πληρωμών).


Για να αποφύγουν μια κοινωνική έκρηξη, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο, η πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, οι υπουργοί και οι βουλευτές αποφάσισαν χθες εκτάκτως να μειώσουν τους μισθούς τους στο μισό έως το τέλος του χρόνου. Το μέτρο ψηφίστηκε από 374 βουλευτές σε σύνολο 450, ενώ μόνο ένας εθνοπατέρας τόλμησε να το καταψηφίσει.

Οι Ουκρανοί έχουν βαρεθεί την άγονη μάχη εξουσίας μεταξύ του προέδρου Γιουστσένκο και της πρωθυπουργού Τιμοσένκο και αδιαφορούν για τις προεδρικές εκλογές του 2010
Οι Ουκρανοί έχουν βαρεθεί την άγονη μάχη εξουσίας μεταξύ του προέδρου Γιουστσένκο και της πρωθυπουργού Τιμοσένκο και αδιαφορούν για τις προεδρικές εκλογές του 2010

Πέρυσι ο μηνιαίος μισθός του προέδρου της Ουκρανίας ήταν περίπου 41.000 χρίβνια (8.000 δολάρια με βάση την περσινή ισοτιμία), αλλά με τις συνεχείς υποτιμήσεις έφτασε να αντιστοιχεί σε 4.800 δολάρια. Εξάλλου στο τέλος της περσινής χρονιάς ο μισθός της πρωθυπουργού αντιστοιχούσε σε 3.800 δολάρια και των βουλευτών σε 1.650. Υπερβολικά νούμερα, τη στιγμή που το μηνιάτικο του μέσου Ουκρανού μόλις υπερβαίνει τα 240 δολάρια.

Το... «κηδειόσημο» για την ουκρανική οικονομία ήρθε όταν το ΔΝΤ αρνήθηκε να εκταμιεύσει τη δεύτερη δόση ενός δανείου συνολικού ύψους 16,4 δισ. δολαρίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διασπάθισε την πρώτη δόση 4,5 δισ., χωρίς να μειώσει τα ελλείμματα. Το Σάββατο θα φανεί αν η Ουκρανία κινείται πράγματι στον αστερισμό του Χαρίλαου Τρικούπη, δηλώνοντας αδυναμία να εξοφλήσει ένα χρέος 400 εκατ. δολαρίων προς τη ρωσική Gazprom.

Πολλοί πιστεύουν πως μια νέα κόντρα με τους Ρώσους θα δώσει το σήμα της διάλυσης, μετατρέποντας σε κοινωνικό ξεσηκωμό τις σποραδικές διαδηλώσεις, που ξεφυτρώνουν εδώ και μερικές εβδομάδες στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Σε αντίθεση με την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004, τώρα όλοι οι πολιτικοί είναι απαξιωμένοι και το αγαπημένο σύνθημα των νέων είναι «Ολοι έξω!».

Ο κόσμος βαρέθηκε την άγονη μάχη εξουσίας Γιουστσένκο - Τιμοσένκο και ποσώς ενδιαφέρεται ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου 2010. Χθες έγινε ακόμη ένα βήμα προς το πολιτικό χάος, με την καθαίρεση από τη Βουλή του υπουργού Εξωτερικών, Βολοντίμιρ Οχρίζκο.

Ο σύμμαχος του προέδρου Γιουστσένκο πλήρωσε την αντιρωσική στάση του και κρίθηκε υπαίτιος βλάβης των εθνικών συμφερόντων στη δυσμενή για το Κίεβο οριοθέτηση των χωρικών υδάτων με τη Ρουμανία από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: παραχώρησε στο Βουκουρέστι τη μερίδα του λέοντος από μια αμφισβητούμενη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, πλούσια σε υδρογονάνθρακες.

Απολύσεις
Ομως τέτοιες πολιτικές «λεπτομέρειες» είναι άνευ σημασίας για τα 46 εκατομμύρια Ουκρανούς, τη στιγμή που το βαρύ πυροβολικό της βιομηχανίας τους -η χαλυβουργία και τα χημικά- απολύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Συνάδελφοί τους σε άλλους κλάδους μένουν απλήρωτοι για μήνες. Πολλά νοικοκυριά στερούνται νερού και θέρμανσης, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό, ενώ ακόμη και το μετρό του Κιέβου εξετάζει μείωση δρομολογίων. Ο κόσμος κάνει ουρές στις τράπεζες για να αποσύρει τις καταθέσεις του, αλλά πολλές από αυτές (ιδίως οι 9 που τέθηκαν υπό κρατικό έλεγχο) έχουν ξεμείνει από μετρητά.

Κι από τη στιγμή που η Ουκρανία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ (πόσω μάλλον της ευρωζώνης), το εθνικό νόμισμα χρίβνια έχασε 50% της αξίας του μέσα σε έναν χρόνο. Στην Ουκρανία της αρνητικής ανάπτυξης-ρεκόρ (-6% οι προβλέψεις για το 2009, με ετήσια μείωση 30% της βιομηχανικής παραγωγής) δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • Πληθυσμός: 46 εκατομμύρια (ΟΗΕ, 2008)
  • Εκταση: 603.700 τ.χλμ.
  • Ανεξαρτησία: 24/8/1991 από την ΕΣΣΔ
  • Γλώσσες: Ουκρανικά (επίσημη), Ρωσικά
  • Προσδόκιμο ζωής: Ανδρες 62 χρόνια / Γυναίκες 74 χρόνια
  • Νόμισμα: Χρίβνια ( 7,88 $ το 2008)
  • Μέσος μισθός: 1.930 χρίβνια (245$), το 2008
  • Κύριες εξαγωγές: Στρατιωτικός εξοπλισμός, μέταλλα, μηχανήματα, παράγωγα πετρελαίου, υφάσματα, γεωργικά προϊόντα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου