15/3/09

Νέες συλλήψεις στη Β. Ιρλανδία για τις δολοφονίες

Σε νέες συλλήψεις προχώρησε το Σάββατο η βρετανική αστυνομία στη Β. Ιρλανδία, σε σχέση με τις δολοφονίες ενός αστυνομικού και δύο στρατιωτών από μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, του «Αληθινού» IRA και του «Συνέχεια του IRA», ενώ βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έλαβαν χώρα στην περιοχή Λούργκαν κοντά στο Μπέλφαστ. Στο μεταξύ την εκτίμηση ότι οι τρομοκρατικές ομάδες, είναι «ασύντακτες», «ανοργάνωτες» και περιλαμβάνουν 300 άτομα σε έναν πληθυσμό 1,7 εκατομμυρίων, έκανε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Νέες συλλήψεις

Σύμφωνα με τις αρχές της Β. Ιρλανδίας ακόμη τρία άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με τη δολοφονία του αστυνομικού Stephen Carroll στην περιοχή Craigavon στις 10 Μαρτίου καθώς και για τις δολοφονίες δύο Βρετανών στρατιωτών ( του 21χρονου Cengiz Azimkarand και του 23χρονου Mark Quinsey) σε στρατιωτική βάση του Massereene στις 7 Μαρτίου.

Ένας 37χρονος άνδρας και μία 30χρονη γυναίκα συνελήφθησαν το Σάββατο σε σχέση με τον θανάσιμο πυροβολισμό του αστυνομικού ενώ ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη το ίδιο βράδυ για τον θάνατο των στρατιωτών.

«Τριακόσια άτομα»

Στο μεταξύ η αστυνομία της Β. Ιρλανδίας εκτιμά ότι οι άνθρωποι που επιχειρούν να «δυναμιτίσουν» την διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή είναι «περίπου 300». Ο αρχηγός της Αστυνομίας Sir Hugh Orde δήλωσε στο BBC, ότι – σύμφωνα με την δική τους εικόνα – πρόκειται για έναν μικρό αριθμό ανθρώπων σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της Β. Ιρλανδίας.

«Βέβαια, πρόκειται για μία επικίνδυνη απειλή. Αυτό έγινε φανερό την προηγούμενη εβδομάδα, όμως πρόκειται για πολύ μικρή ομάδα» δήλωσε ο Όρντε και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε ότι τριακόσιοι άνθρωποι σε έναν πληθυσμό 1,7 εκατομμυρίων είναι μικρό ποσοστό, παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μία απειλή την οποία παίρνουμε σοβαρά. Έχουμε κινηθεί για να την αντιμετωπίσουμε όπως φαίνεται από τις συλλήψεις που έχουν γίνει».

Ο ίδιος διέψευσε δημοσιεύματα ότι «στο στόχαστρο» των οργανώσεων βρίσκονται Βρετανοί πολιτικοί και δήλωσε ότι οι αστυνομικές έρευνες είναι επικεντρωμένες στη Β. Ιρλανδία και ότι βασικοί στόχοι εκεί είναι αστυνομικοί και δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Ορντε, οι ένοπλοι έχουν επιχειρήσει τουλάχιστον 25 φορές να σκοτώσουν αστυνομικούς τους τελευταίους 18 μήνες. Δήλωσε ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί η συνδρομή του στρατού.

Προσευχές και βία στο Μπέλφαστ

Στη Β. Ιρλανδία, όπως μεταφέρει το BBC, καθολικοί, πρεσβυτεριανοί και μεθοδιστές κληρικοί καλούν τους πιστούς την Κυριακή σε προσευχές για την κατάπαυση της βίας ενώ έχουν επίσης καλέσει τον κόσμο να φορά μωβ περιβραχιόνια ως ένδειξη πένθους για τα θύματα.

Στο μεταξύ όμως οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει κρούσματα βίας στην περιοχή. Όπως μεταφέρει το CNN συμπλοκές έλαβαν χώρα κοντά στο Μπέλφαστ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές στην περιοχή Lurgan , διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στο δρόμο. Δεν αναφέρθηκαν ωστόσο τραυματισμοί ή συλλήψεις.

Όπως αναφέρει το Cnn οι πρόσφατες δολοφονίες, είναι οι πρώτες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μετά από μία δεκαετία σχετικής ηρεμίας. Οι δολοφονίες έχουν ξεσηκώσει ανησυχίες για την αναβίωση του «εφιάλτη» της 30χρονης ένοπλης βίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 3.600 ανθρώπων μέχρι την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998.


COSMO GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου