27/3/09

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΛΑΣΤΙΧΟΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Οχι» στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είπαν χθες τα μέλη του σωματείου εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, σε ανοιχτή συζήτηση στην κεντρική πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.


«Εχει παγιωθεί μια απαράδεκτη κατάσταση ελαστικών σχέσεων εργασίας, που περιλαμβάνουν μόνιμους υπαλλήλους, συμβασιούχους αορίστου χρόνου, συμβασιούχους έργου, εργολαβικούς, ακόμα και προγράμματα Stage ή ανταποδοτικές υποτροφίες προπτυχιακών φοιτητών. Ολοι μπορεί να επιτελούν διοικητικό, ερευνητικό ή άλλο έργο και να έχουν ίδια καθήκοντα και υποχρεώσεις, δεν έχουν όμως ίδια δικαιώματα και απολαβές, ενώ η εργασιακή αβεβαιότητα και η προοπτική της ανεργίας είναι δεδομένη για πολλούς από αυτούς», τόνισαν οι εκπρόσωποι του σωματείου, ενώ ο πρόεδρος Γιάννης Κουρμούλης υποστήριξε ότι «πρέπει οι πάντες να γίνουν μόνιμοι».

Οι συνδικαλιστές ανέφεραν πως ίδια εικόνα απαντά ακόμα και στο διδακτικό προσωπικό (π.χ. «συμβασιούχοι» με το Π.Δ.407), συνέπεια της γενικότερης λειτουργίας του δημοσίου πανεπιστημίου με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, η οποία επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και περιγράφεται στις συνθήκες της Μπολόνια, της Πράγας και αλλού.

«Το οργανόγραμμα του ΑΠΘ είναι σήμερα παρωχημένο και για να καλυφθούν οι ανάγκες, δημιουργούνται θέσεις ελαστικής εργασίας, ενώ θα έπρεπε να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό», είπε ο κ. Κουρμούλης, αποδίδοντας τα φαινόμενα «στο γενικότερο κλίμα με την οικονομική κρίση», που έχει ως συνέπεια τις μηδενικές αυξήσεις μισθών.


Ν.ΦΩΤ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου