22/3/09

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Η χθεσινή φοιτητική πορεία στις 8:00 το απόγευμα στην Βαρκελώνη δέχτηκε την βίαιη επίθεση των μπάτσων. Συγκρούσεις σώμα με σώμα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από φοιτητές που αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την επιβολή της συνθήκης της Μπολόνια.
Προηγούμενες ενημερώσεις βρίσκονται εδώ
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1006027
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1006175
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1006195

Το χρονικό και οι συγκρούσεις

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες 18 Μάρτη στην κεντρική πλατεία Universitat, ακριβώς απέναντι από το ιστορικό κτίριο του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης για να καταγγείλουν την βίαιη εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας του πανεπιστημίου από φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στη συνθήκη της Μπόλονια.

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στο κάλεσμα της συγκέντρωσης, οδήγησε τελικά σε μια πορεία η οποία αποφασίστηκε εκείνη την ώρα. Λίγο μετά την έναρξη της πορείας στην οποία φωνάζονταν συνθήματα "Έξω τα ΜΑΤ απ΄ το Πανεπιστήμιο" ή "Η Μπολόνια επιβάλλεται με μπάτσους", και πριν ο κόσμος φτάσει στην Πλατεία Catalunya [οι δύο πλατείες βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους] εμφανίστηκαν να τους ακολουθούν στο τέλος της διαδήλωσης 14 βανάκια των μπάτσων. Ο κόσμος που συμμετείχε προσπάθησε να διαδηλώσει στην Ramplas και εκεί ακριβώς έγινε η πρώτη επίθεση των μπάτσων.
Η πορεία δεν διαλύθηκε αλλά μετά από ανασύνταξη, έκαναν διάφορες στάσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες απαιτώντας να συνεχίσουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Παράλληλα γράφονταν συνθήματα στους τοίχους "έξω οι μπάτσοι", "όχι στην Μπόλονια".

Όταν μετά από πολλές στάσεις και εμπόδια, η πορεία έφτασε στην πλατεία Sant Jaume, οι ματάδες επιτέθηκαν οργανωμένα για δεύτερη φορά με σκοπό να τους διαλύσουν. Εκεί έπεσε πολύ ξύλο [όπως βλέπουμε και στα βίντεο, η καταστολή εκεί δεν χρησιμοποιεί χημικά για να διαλύσει τις πορείες, αλλά επιθέσεις με πολύ ξύλο] και τελικά οι διαδηλωτές διέφυγαν σε διάφορους δρόμους γύρω από την πλατεία, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να επεκταθούν σε πολλούς κοντινούς και κεντρικούς δρόμους σ΄ εκείνη την περιοχή. Σε αρκετούς από αυτούς στήθηκαν οδοφράγματα από κάδους σκουπιδιών, καρέκλες και ό,τι άλλο βρίσκονταν εύκαιρο.

Από την βίαιη καταστολή τραυματίστηκαν πολλοί φοιτητές και μή, και ο αστικός τύπος μιλάει ακόμα και για ένα παιδί 10 χρονών. Πάρα πολλοί τραυματίες χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία με σπασμένα πόδια και τραύματα στο κεφάλι αλλά και σε όλο το σώμα. Σχετικά με τις συλλήψεις, αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω σύμφωνα με όσα διαβάζω είναι οι 6 συλλήψεις από τα χθεσινά γεγονότα το πρωί. Δημοσιεύματα μιλάνε επίσης για 9 συλληφθέντες αλλά δεν γνωρίζω αν αναφέρονται στο σύνολο ή οι 9 είναι συλληφθέντες της απογευματινής πορείας.

Ο κόσμος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στους δρόμους παρακολουθούσε έκπληκτος την άγρια επίθεση των μπάτσων και προσπαθούσε να προστατευτεί όπως μπορούσε από τους μπάτσους που έτρεχαν παντού χτυπώντας αδιακρίτως και τα βανάκια που έτρεχαν σαν τρελά στους δρόμους.

Η άγρια καταστολή που δέχτηκαν χθες οι φοιτητές είναι ακόμα μια απόδειξη της προσπάθειας του κράτους να καταστείλει οποιαδήποτε καταγγελτική φωνή ενάντια στην κρατική τρομοκρατία.

Για σήμερα το πρωί, 19 Μάρτη, έχει καλεστεί άλλη μια διαδήλωση στο κέντρο της Βαρκελώνης από φοιτητές και καθηγητές των σχολών της Φιλοσοφίας, Γεωγραφίας και Ιστορίας ενώ η πρυτανεία θα μείνει κλειστή μέχρι τη Δευτέρα.


Η Αλληλεγγύη

Το ίδιο βίαια καταστάλθηκε επίσης και η συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Μαδρίτη. Στις 8:00 το απόγευμα, 200 άτομα περίπου έκαναν συγκέντρωση στην Puerta del Sol [κεντρική πλατεία της Μαδρίτης] με συνθήματα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου, ενάντια στη συνθήκη της Μπολόνια, την επισφάλεια και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια, ενάντια στην καταστολή και την παρουσία των μπάτσων στις σχολές. Όταν κατέβηκαν στο δρόμο έκαναν μια πορεία για λίγη ώρα, αλλά όταν έφτασαν σε άλλο κεντρικό δρόμο της πόλης τρία τέταρτα περίπου μετά την έναρξη της πορείας τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν και διέλυσαν τη διαδήλωση. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα συλλήψεις.

Κινήσεις αλληλεγγύης έγιναν ακόμα στη Σαλαμάνκα με κατάληψη σχολών [μια δράση που είχε προηγηθεί της καταστολής στη Βαρκελώνη, αλλά έγινε σαν ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των φοιτητών της Βαρκελώνης ενάντια στη επιβολή της συνθήκης της Μπολόνια] και στη Σαραγόσα με αποκλεισμό δρόμων


Πηγές: La Haine | A las Barricadas και διάφορα blog που δίνουν φωτογραφίες ή πληροφορίες για το θέμα
2 βίντεο από την απογευματινή πορεία
από μαρια 5:38μμ, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου