22/3/09

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς καπιταλισμό



Podemos en castellanoΗ [...] κατάρρευση του καπιταλισμού πραγματοποιείται στα πλαίσια των πολλαπλών κρίσεων (ενέργειας, οικολογική, καταστροφή του πλούτου, κατάρρευση αξιών...), που αποδεικνύουν πως αυτό που βρίσκεται σε κρίση είναι το σύστημα και ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα η προσπάθεια αναβίωσής του. Όπως το γλυκό δεν μπορεί να φουσκώσει πέρα από κάποιο σημείο, έχει πάψει πια να είναι συμβατός ο πλουτισμός μιας μειοψηφίας με την αξιοπρεπή ζωή της πλειοψηφίας των ανθρώπων. Μ΄ άλλα λόγια, χωρίς ανάπτυξη, η οικονομική αναβίωση του καπιταλισμού δεν μπορεί να είναι συμβατή με την διατήρηση της ποιότητας της δικής μας ζωής ούτε με το περιβάλλον.

Τα κράτη επιμένουν να διαιωνίζουν αυτό το νεκρό μοντέλο, μέχρι του σημείου που για να το συντηρήσουν έχουν καταπατήσει ευρέως τους κανόνες του κοινού καλού από το οποίο θεωρητικά πηγάζει η νομιμότητά του. Γι΄ αυτό το λόγο, όσοι και όσες συμμετέχουμε σ΄ αυτό το κάλεσμα ανακαλούμε την κατάθεση της κυριαρχίας που τους είχαμε προσφέρει και από δω και πέρα θα ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε άμεσα τη δική μας κυριαρχία, ακολουθώντας τις δικές μας συνταγματικές αρχές.

Πολύς κόσμος, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλύτερα μια εναλλακτική κοινωνία που να βασίζεται στην αυτοδιαχείριση, στο δικαίωμα στη χρήση, την οικονομία των πηγών και των κοινών αγαθών. Για να το κάνουμε πράξη έχουμε καταλήξει στο να ανακηρύξουμε άχρηστη κάθε ιδιωτική περιουσία που δεν χρησιμοποιείται, έχει εγκαταληφθεί ή βρίσκεται σε κίνδυνο κατάρρευσης, ενώ υπάρχει κάποιος που μπορεί να την χρειάζεται. [...]

[...] Από τις 17 Σεπτέμβρη 2009, και κάτω από το σύνθημα "Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς καπιταλισμό", χιλιάδες άνθρωποι και ομάδες θα αρχίσουμε πολυποίκιλες δράσεις που θα σημειοδοτούν τη μαζική μας λιποταξία από τους θεσμούς του συστήματος και θα αποτελέσουν την αρχή για μια καινούρια, μετακαπιταλιστική εποχή στις ζωές μας. Αυτές οι δράσεις θα περιλαμβάνουν:

  • Να πάρουμε όλα τα λεφτά μας από τις τράπεζες και να μην πληρώσουμε δάνεια και υποθήκες. Σχετικά με τις οικονομίες, ποιος δεν θέλει να πάει μπροστά, μπορεί να το κάνει (στη σελίδα 7 που αναφέρεται στην γενική τραπεζική απεργία μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες)
  • Να σταματήσουμε να πληρώνουμε τα νοίκια, να μειώνουμε δηλαδή μόνοι μας τα μηνιαία έσοδα. Να σταματήσουμε να δουλεύουμε για μια καπιταλιστική εταιρία εκτός κι αν αυτή αποδεχτεί να μετατραπεί σε μια εταιρία κοινωνικής οικονομίας.
  • Να μην πληρώσουμε τους λογαριασμούς για τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες ή να πληρώσουμε μόνο το ποσό που θεωρούμε δίκαιο.
  • Κοινωνικοποίηση των βασικών πηγών που το σύστημα δεν χρησιμοποιεί ή υπερεκμεταλλεύεται: γη για καλλιέργεια, άδεια σπίτια για να ζήσουμε, χρήση της υπερπληθώρας τροφίμων και προϊόντων που βρίσκονται στις εμπορικές αλυσίδες.
  • Να υπερασπιστούμε τα βασικά αγαθά, τα σπίτια και τις κοινωνικοποιήσεις μέσα από την άμεση δράση μας και την αμοιβαία υποστήριξη από όλο τον κόσμο που συμμετέχει [...]
  • Να χρησιμοποιούμε χρήματα μόνο όταν είναι απαραίτητο και μόνο σε μικρά μαγαζιά (φούρνους, μικρά μαγαζιά διατροφής, οικογενειακές επιχειρήσεις κ.ά), Σιγά σιγά θα φτιάξουμε από κοινού εναλλακτικές λύσεις που θα αντικαταστήσουν τα χρήματα.
  • Οι πράξεις αποστασιοποίησης από το σύστημα θα συνοδευτούν από πολλές άλλες που ήδη πραγματοποιούνται αλλά ανάμεσα σε όλα αυτά μπορούμε να τις γενικεύσουμε.
  • Δημιουργία εναλλακτικών: να μοιραζόμαστε, να λειτουργούμε με ανταλλαγή, μαγαζιά που θα δίνουν δωρεάν προϊόντα, αγορές συναλλάγματος, συμπληρωματικά χρήματα, συνελεύσεις γειτονιάς και συνεταιρισμοί, για να μάθουμε να ζούμε χωρίς λεφτά, μοιραζόμενοι προϊόντα και σιγουρεύοντας ότι όλοι όσοι συμμετέχουν καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.

Η παραπάνω εκστρατεία είναι έμπνευση ενός ακτιβίστα ενάντια στο τραπεζικό σύστημα από τη Βαρκελώνη, του Enric Duran, ο οποίος συνελήφθη στις 17 Μάρτη στην κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, αφού την προηγούμενη ημέρα, είχε δώσει συνέντευξη τύπου. Από τα 500.000 ευρώ που κατάφερε να πάρει από τις τράπεζες, σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα διαθέσει τα 390.000 στη χρηματοδότηση κοινωνικών κινημάτων και τα υπόλοιπα θα τα κρατήσει για να πληρωθούν, πρόστιμα, φόροι, και τα δικαστικά του έξοδα.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε την σελίδα της δράσης και στα Αγγλικά,
καθώς και το Indymedia Euscal Herria που έχει και αρκετά βίντεο [1 | 2 | 3] που εξηγούν πώς ξεκίνησε και τους σκοπούς της δράσης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου