4/3/09

Εργατικό "ατυχημα" στο θέατρο Παλλάς

Εργατικό "ατυχημα" στο θέατρο Παλλάς

Δυο τραυματίες εργαζόμενοι κατα τη διάρκεια πρόβας, απο έλλειψη μέτρων ασφαλείας και εργοδοτική ολιγορία

Το βράδυ της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια πρόβας στο θέατρο Παλλάς (που ανήκει στην «Ελληνική Θεαμάτων» του καναλάρχη Γιαννίκου) για το έργο «το κλουβί με της τρελές» του Σταμάτη Φασουλή, ακάλυπτος μηχανισμός του σκηνικού τραυμάτισε σοβαρά δύο τεχνικούς. Και οι δύο διακομιστήκαν σε ιδιωτική κλινική οπού διαπιστώθηκαν κατάγματα και τραύματα στα πόδια. Ο ένας απ’ τους δύο μάλιστα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να συγκοληθεί το πέλμα του.
Για να αναρρώσουν θα παραμείνουν εκτός εργασίας για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Το συμβάν αυτό αναδεικνύει τις σοβαρότατες συνέπειες που έχουν οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα περισσότερα ελληνικά θέατρα και την βαριά ευθύνη των επιχειρήσεων για αυτές.
Ειδικά δε στα πιο τρέντυ και γκλαμουράτα θέατρα που αλλάζουν συχνά παραστάσεις η κατάσταση είναι πολύ κακή: κόπωση από τα αδιανόητα ωράρια εργασίας (10ωρα και 15ωρα όταν η ΣΣΕ των τεχνικών θεάτρου προβλέπει 6,5 ώρες εργασίας), παραβίαση του εβδομαδιαίου ρεπό της Δευτέρας, σκηνικά και μηχανισμοί που στήνονται σε ελάχιστο χρόνο και λειτουργούν χωρίς να ελεγχθεί η ασφάλειά τους, πρόβες που γίνονται σε σκηνές-εργοτάξια. Και όλα αυτά για να ελαχιστοποιηθούν τα χρονικά διαστήματα που τα θέατρα δεν κόβουν εισιτήρια (στησίματα, συντήρηση, πρόβες) και άρα να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών, ακόμα και αν αυτό είναι σε βάρος της ασφάλειας, της υγείας και της προσωπικής ζωής των ηθοποιών, τεχνικών και υπόλοιπων εργαζόμενων.

Θέατρα σαν το Παλλάς (με τα εκατομμύρια κερδών από τις παραστάσεις του Δημήτρη Παπαϊωάννου κ.λ.π.) αποτελούν το έδαφος για την επιθετικότερη προώθηση της ευέλικτης, μαύρης και εντατικοποιημένης εργασίας που είναι ήδη καθεστώς στο χώρο του θεάματος. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσο οι νέες αυτές εργασιακές σχέσεις βαθαίνουν τόσο συμβάντα σαν αυτό της Τετάρτης θα γίνονται συχνότερα.

ΠΗΓΗ INDYMEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου